A magyar iskolák jövőjéről tanácskoztak Dunaszerdahelyen

A 2010-es év végén a Dunaszerdahelyi járás három befolyásos civil szervezete a Csemadok, Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség, a Szlovákiai Magyar Szülői Szövetség járási elnöksége együttműködési szerződést kötött. A szerződés fő célja, hogy a jövőben közösen szólítsák meg a Dunaszerdahelyi járás területén élő magyar nemzeti közösséget.

Sajnálattal állapítjuk meg, hogy járásunk településein csökken a magyar tannyelvű iskolába és óvodába beíratott gyerekek száma. Iskoláink, a Csemadok létproblémákkal küzdenek, anyanyelvünk, nemzeti kultúránk megbecsülése csökken, és sorainkat is kikezdte az asszimiláció, kishitűség, pesszimizmus. A felvidéki magyarság bástyájának tekintett Dunaszerdahelyi járás területén élünk, tehát a megoldást nekünk kell megtalálni, mindenkinek a maga területén, ugyanakkor összefogva egymással. Ennek a feladatnak időszerűségét tovább növeli, hogy az „évtized eseménye” a népszámlálás előtt állunk, amely döntően meghatározza az elkövetkező évtizedben nemzeti közösségünk létét – áll a szervezők közleményében.

Ennek kapcsán a Dunaszerdahelyi járás magyar iskola és óvoda igazgatóinak, pedagógusainak, magyar szülőknek és Csemadok elnököknek, a magyar polgármestereknek járási fórumot szervez a járás három befolyásos civil szervezete február 17-én, 14 órai kezdettel a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban. A konferencia védnöke, Hájos Zoltán Dunaszerdahely város polgármestere.

Hájos Zoltán polgármester úr megnyitója után megzenésített versekből készült kultúrműsor következik, majd a Területi választmányok elnökei szólalnak fel. Gyurgyík László szociológus az Asszimilációs folyamatok és nemzetiségváltás a szlovákiai magyarok körében címmel tart előadást. Őt követi Fibi Sándor Iskoláink nemzetiségi létünk bástyái című előadása. A 2011-es Népszámlálással kapcsolatban Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke tart tájékoztatást. A konferenciát a hozzászólások, kérdések és egy közös Nyilatkozat elfogadása zárja.

Felvidék.ma

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »