Újabb kamatemelés Kínában

A kínai jegybank kedden újabb, 25 bázispontos kamatemelést jelentett be. Az elemzők által már régóta várt monetáris szigorítás hátterében az elmúlt hónapokban elszabadult kínai infláció áll.

A kínai jegybank kedden újabb, 25 bázispontos kamatemelést jelentett be. A szervezet az irányadó egy éves betéti kamatot 2,75%-ról 3%-ra, míg a hitelkamatot 5,81%-ról 6,06%-ra módosította. Az elmúlt négy hónap során immár harmadszor került sor hasonló intézkedésre Kínában, miután a központi bank tavaly októberben három év után először nyúlt a kamatlábakhoz, melyet december folyamán újabb emelést követett.

Az elemzők által már régóta várt monetáris szigorítás hátterében az elmúlt hónapokban elszabadult kínai infláció áll. A fogyasztói árindex tavaly novemberi 5,1%-os emelkedése 28 hónapos csúcsot jelentett, s habár a pénzromlás mértéke decemberre 4,6%-ra mérséklődött, az infláció üteme továbbra is felülmúlja Peking korábbi várakozásait. 2010 során a kínai fogyasztói árindex összesen 3,3%-kal nőtt, mely meghaladta a kormány által az év elején kitűzött 3%-os célértéket – ennek hatására a kabinet 4%-ra módosította idei inflációs várakozását. Peking számára különösen az elszabadult élelmiszer- és ingatlanárak jelentenek komoly fejtörést, mivel ezek inflációgerjesztő hatásuk mellett komoly társadalmi elégedetlenségekhez is vezettek. Az infláció megfékezésére a jegybank a közelmúlt kamatemelései mellett számos egyéb monetáris szigorítást is bevezetett, melyek az ország pénzkínálatának szűkítésére irányultak. Az elmúlt hónapokban a szervezet többször emelte a kötelező banki tartalékráta értékét, ezzel párhuzamosan pedig csökkentette a pénzintézetek hitelplafonját is.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a kamatemelés, illetve a további monetáris szigorítások egyelőre nem lesznek elegendőek az ország pénzkínálatának kordába tereléséhez, és ezáltal az infláció megfékezéséhez: a Daiwa Capital Markets szerint a fogyasztói árindex januári emelkedése elérheti a 6%-ot is, míg a Goldman Sachs álláspontja alapján a pénzromlás leghamarabb egy éven belül mérséklődhet a kormány által kívánatosnak tartott 3%-os szintre. Sokak szerint az infláció letörésének egyetlen hatékony módja a jüan árfolyamának elengedése lenne, ugyanakkor az „irányított lebegtetés” alatt tartott fizetőeszköz mérsékelt és óvatos felértékelésének felgyorsítása egyelőre nincs napirenden Kínában.

Mészáros Tamás

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »