A 2012-es választásokra hangolnak Romániában

Mialatt Emil Boc miniszterelnök az ország válságból való kilábalását hirdeti, a román politikai színpad lassan díszletet cserél. Mindegyik szereplő elkezd ráhangolódni a jövő év közepén illetve végén tartandó helyhatósági és parlamenti választásokra. A stratégiai döntések időszaka kezdődött el Bukarestben, Románia politikai jövője mégis olyan kilátástalannak tűnik, mint még soha az első húsz évben.

Unió az államfő ellen

Február 5-én, szombaton hivatalosan is megszületett egy újabb pártszövetség a román politikai porondon Szociálliberális Unió (USL) néven. Az új formációt a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Konzervatív Párt (PC) hozták létre, az utóbbi két csoport már korábban bejegyeztette saját Jobbközép Szövetség elnevezésű platformját. Ezen többszintű intézménytortát korántsem a hatékony intézményépítés szempontjai indokolják, hanem az a tény, hogy mindegyik szereplő maximalizálni próbálja saját profitját a pártközi tárgyalások során.

Az Unió hétfőn már meg is tartotta első ülését, amelyen állandó munkacsoportokat hoztak létre különböző politikai területek felügyeletére. Első ránézésre az új ellenzéki tömörülésen belül rengeteg a széthúzó erő, hiszen társelnökei a hasonló profilú és habitusú szocdem Victor Ponta és liberális Crin Antonescu gyakran versengenek az elsőbbségért. Emellett néhány fajsúlyos liberális politikus is felszólalt az általuk stratégiailag végzetesnek ítélt új szövetségek ellen. Mégis úgy tűnik közös pont is rengeteg van. A két nagyobbik tagpárt bár szöveg szintjén az ideológiai spektrum két ellentétes oldalára helyezi önmagát, valójában közös talajra lel a mérhetetlen szociális demagógia, populizmus és a Traian Băsescu iránti gyűlölet tekintetében. Ha még ez sem lenne elég az összetartáshoz, az unió alapítóatyái jó előre elosztottak minden állami pozíciót egymás között, hipotetikusan csak, hiszen a hatalom megszerzésére még valószínűleg várniuk kell.

Bár eddig gyakorlati szakpolitikák területén igen hallgatag volt, az USL világossá tette fő prioritását, mégpedig Traian Băsescu felfüggesztését. Az alkotmány lehetőséget ad az államfő parlamenti többség általi felfüggesztésére, amennyiben az megsértette az alaptörvényt. Dan Voiculescu médiamogul és a Konzervatív Párt informális vezetője szerint a felfüggesztésre akár már március 25-ig sor kerülhet, a szövetség pragmatikusabb politikusai, akik az egydimenziós Băsescu-gyűlöleten más stratégiai kérdésekkel is foglalkoznak, azonban ezt irreálisnak tartják. Kétségtelen azonban, hogy hosszú távon kezdeniük kell valamit a számukra kényelmetlen köztársasági elnökkel, hiszen ő még a Boc-kormány távozása után is bársonyszékében marad 2014-ig. A román politikai rendszer sajátosságainak köszönhetően pedig mindenkinek nagy szüksége van egy barátságos elnökre a Cotroceni-palotában.

Választási stratégiák

Ez utóbbi alakulat is kiveszi a részét a jelenlegi mozgolódásokból. A demokrata-liberálisok elemi érdeke, hogy hatalmon maradjanak 2012-ig, hiszen a válságkezelő és reformista törvénykezések akkorra mutathatják hatásukat, plusz a kormányzati forrásokkal egyértelműen jobban működik a pártok szavazatvásárlási masinája. Ebből kifolyólag igyekeznek megerősíteni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) elnevezésű csoporttal meglévő koalíciót. Együttműködési megállapodás készül tehát, amely rögzítené az elkövetkező időszak törvényhozási és kormányzati prioritásait. A megállapodás nagy jelentőségű az erdélyi magyarság számára is, hiszen belekerül a kisebbségi törvény elfogadása is, mely több éves kálvária után folyó év közepére léphet hatályba. Emellett az RMDSZ szeretné elérni a fejlesztési régiók újrarajzolását is, ahogy arról Kelemen Hunor kulturális miniszter nyilatkozott.

A tisztújítás is napirenden van a kormánypártok esetében, hiszen mind a demokrata-liberálisok, mind pedig az RMDSZ új vezetőséget választ. A nagyobbik kormányerőn belül a küzdelem igen érdekesnek ígérkezik, sorsdöntő lehet az egész politikai színpad számára. Az utóbbi időben egyre inkább két részre szakad a párt, Emil Boc pártelnök, akinek miniszterelnöki tevékenysége miatt igencsak lejárt a politikai szavatossága, nem képes összefogni a frakciókat. Egyik oldalon ott állnak az ún. reformisták, akik a Traian Băsescu által meghirdetett vonalat képviselik, másik oldalon pedig a régi, sokszor korruptnak titulált régi gárda. Az elmúlt hetekben egyébként többször is bebizonyosodott, hogy a PDL nem követi teljes szívvel az államfőt, és képes borsot törni az orra alá. A májusi tisztújítás után, amennyiben a két tábornak nem sikerül kompromisszumra jutni, szakadással is kell kalkulálni. Ha tényleg a régi gárda győz, akkor könnyen elképzelhető, hogy a köztársasági elnök bábáskodása révén új párt alakuljon a PDL reformistáiból.

Mély válságban a politikum

Egy ilyen új formáció gondolata igen egészséges lenne a mélységes válságban lévő politikum számára. Az elmúlt húsz évben alapjában véve minden lehetséges pártkoalíció kipróbáltatott, és kudarcot is vallott. Az összes csoport volt már hatalmon bebizonyítva, hogy az eredmények tekintetében nincs nagy különbség. A Boc-kormány népszerűtlen döntései valószínűleg tényleg pozitív hatással lesznek az ország hosszú távú fejlődése szempontjából, ám jelen pillanatban csak össznépi elégedetlenséget okoznak. Igazi politikai alternatívák hiányában ezt a fajta össznépi elégedetlenséget a jelenlegi ellenzéki pártok ejtik túszul, és csatornázzák be demagóg retorikába.

Ezzel kapcsolatban Cristian Preda politológia professzor és demokrata-liberális EP-képviselő úgy vélekedett, a választási rendszer átalakítása hozhat megoldást. A politikus támogatta Kelemen Hunor azon javaslatát, hogy ötről három százalékra csökkentsék a helyhatósági választási küszöböt. Preda szerint a parlamenti küszöböt is csökkenteni kéne, ez lehetőséget adna, hogy új pártok is megmutassák magukat, alternatívát kínáljanak.

A választási rendszer átfogó reformjára sor fog kerülni az elkövetkezendő másfél évben. Összpárti konszenzus látszik kialakulni azzal kapcsolatban, hogy a polgármestereket ezentúl csak egyetlen forduló során válasszák. Markó Béla RMDSZ-elnök elmondta, erről meg is egyeztek a kormányon belül. Kijelentette azt is, hogy a parlamenti küszöb csökkentésével nem értenek egyet, ám a választási mechanizmus reformjával igen. Eddig úgy tűnik a jelenlegi hibrid, kaotikus és rengeteg elégedetlenséget okozó rendszert egyfordulós, egyéni körzetes választás válthatja fel, amelynek eredményét országos listáról kompenzálnák. Ebben a tekintetben azonban még semmi sem dőlt el végérvényesen.

Az elmúlt hetekben elindult tehát egy olyan folyamat, amely során lassan letisztulhat a román politikai paletta bő másfél éves káosz után. Évek óta formálódik ez a kétpólusú beállítottság, melynek erőkonfigurációja az elkövetkező négy évre épp most van alakulóban. Ezt a konfigurációt most talán nem is annyira az ellenzék cselekedetei, hanem a PDL stratégiai döntései befolyásolják majd. Persze az RMDSZ helyezkedése is beleszólhat a játékba. Jelenleg a Szövetség több áttörő döntést is elérhet kormányzati jelenlétével, ám népszerűsége is erodálódhat. Az ellenzéki unióhoz azonban nem igazán közeledhet. Ők csak akkor fogadják maguk mellé ha a magyar képviselők segítenek Băsescu megdöntésében. Ez jelenleg nem áll az RMDSZ érdekében, ahogy az erdélyi magyarság érdekében sem áll. A román politikai élet kiszámíthatatlanságát ismerve azonban semmi sem kizárható, főleg nem választásokra készülve.

Pap Szilárd István

Felkapott hírek

Friss hírek