Domogyedovói merénylet: elkaptak három gyanúsítottat

Elfogták a domogyedóvói merénylet három gyanúsítottját, nevük hivatalosan még nem hangzott el. A nyomozás szerint ők teljesen önálló módon működtek.

A domogyedovói repülőtér nemzetközi érkezési oldalán január 24-én elkövett merénylet 36 ember életét követelte, több százan kerültek kórházba. A Duma kedden zárt ülést tartott, amely délutáni órái kifejezetten a merénylet eddigi nyomozati eredményeiről szóltak.

Az FSZB és a Nyomozó Bizottság vezetői egyértelműsítették, hogy az ingusföldi öngyilkos merénylő három társát már elfogták –  valószínű, hogy kettő közülük a tettes testvére – a többiekre nemzetközi körözést adtak ki. Ugyan csecsen lázadók egy csoportja magára vállalta a merényletet, a mostani ülés határozottan kitart amellett, hogy a hét főből álló csoport „teljesen autonóm” módon működött.

A domogyedovói merényletet egy ilyen kis autonóm csoport tervezte meg és hajtotta végre. Tervük független volt minden más terrorista szervezettől” – nyilatkozta  a Duma Biztonsági Bizottságának egyik tagja.

Ezek a terrorista csoportosulások újfajta képet mutatnak: nem függnek egymástól sem információ szintjén, sem hierarchikusan. Éppen ezért jelentenek nagyobb veszélyt is, hiszen egyikük likvidációja nem zavarja meg a többit. Egy a kaukázusi témával foglalkozó lap újságírója viszont rávilágít arra, hogy egy ilyen nagy horderejű merénylet végrehajtóinak a taktikai részben ugyan lehet önállósága, de a stratégiában biztosan nem. A stratégia pedig sajnos mindig ugyanaz marad: minél több embert megölni, ezzel pedig minél nagyon feltűnést és félelmet kelteni.

Kiss Annamária

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »