A beszerzés ésszerűsítésén spórolhatna nagyot az állami gépezet

A brit Nemzeti Számvevőszék (NAO) jelentése szerint a brit egészségügyi szolgálat (NHS) mintegy 500 millió fontot (158 milliárd forint) tudna megspórolni azzal, hogy ésszerűbbé teszi a napi működéshez szükséges beszerzéseit. A hivatal jelentése kitért arra is, hogy az egymást követő kormányok mind nagyobb szabadságot adtak az NHS működtetéséhez. Mindez azt eredényezte, hogy az intézmények teljes szabadságot élvezhettek abban, hogy milyen típusú termékeket mely beszállítóktól rendelnek meg.

A konzervatív-liberális kurzus decentralizálós politikájával ellentétben a beszerzés területére a brit Kormányhivatal által vezetett centralizáció jellemző. A brit vezetés éves szinten 800 millió fontot (252 milliárd forint) spórolna meg azzal, hogy egységes beszállítói rendszert hoznak létre, továbbá az A4-es papírtól kezdve az irodai bútorokon keresztül a szolgáltatásokig mindent központilag vásárolnak meg. Ugyanezzel a módszerrel a számvevőszék szerint további 500 millió fontot ((158 milliárd forint)) takaríthatna meg az NHS költségvetése. David Cameron kormánya azonban az állami működés központosításával ellentétben a közigazgatást és a legfontosabb közszolgáltatásokat – beleértve az egészségügyet is – a helyi közösségek irányítására bízná, melynek fenntartása sok milliárd fonttal többe kerül majd.

Az NHS intézményei jelenleg is rendelkeznek közös ellátási lánccal, azonban ennek használata nem kötelező. Ennek eredményeként a brit kórházak 21 különböző típusú A4-es papírt, 652 féle steril kesztyűt és 1751 féle fecskendőt vásárolnak különböző árakon. Az Nemzeti Számvevőszék jelentésére reagálva Andrew Lansley, egészségügyi államtitkár az NHS beszerzésének átvilágítását helyezte kilátásba.

Kósa Lajos Ferenc

Friss hírek