Megegyezett a Chevrolet és a GAZ

Az amerikai és orosz autógyártók cégek február 2-án Nyizsnyij Novgorodban aláírták a szerződést, amely szerint az Aveo típusú gépkocsik gyártását kihelyezik a Volga-parti városba.

A tervek szerint az elkészült járműveket 2012 közepétől kezdik majd el árulni, kizárólag az orosz piacokon. Az orosz gyár évi 30 ezer személygépkocsi gyártására tett ígéretet, olvashatjuk a GAZ csoport hivatalos honlapján.

Jim Bovenzi a General Motors oroszországi igazgatója elmondta: „A General Motors kiemelt céljai között szerepel az orosz piacon elfoglalt pozíció erősítése. A GAZ helyi forrásaira támaszkodva képesek leszünk kielégíteni a megfizethető kompakt autók iránti keresletet, miközben lokalizáljuk termékkínálatunkat.”

„Az együttműködés a GM-mel erősíti a GAZ minden egyes gyártó kapacitásának minőségét, valamint biztosítja a megfelelő technológiák átvételét is. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a befektetést hatékonyan használjuk fel a személygépkocsi gyárak fejlesztésére, valamint a szakképzett munkaerő képzésére” – hangsúlyozta Bo Andersson, a GAZ csoport elnöke.

Mindazonáltal ez korántsem jelenti azt, hogy a GAZ csoport nem kíván további partnerekkel szoros kapcsolatot ápolni. A közeljövőben újabb szerződést írhatnak alá a Volkswagen csoporttal, tette hozzá az orosz konszern elnöke.

A nagy nyugati autógyártó cégek egyre inkább próbálnak betörni a feltörekvő orosz piacra. A gazdasági világválság előtti évben Oroszország jó úton volt afelé, hogy Európa legmeghatározóbb piaca legyen, ám a várakozások szerint csak 2012-ben érik el ismét a válság előtti szintet. Az orosz autópiacon idén 17 százalékos növekedést prognosztizálnak, ami ugyan elmarad a tavalyi 30 százalékostól, de még így is dinamikus fejlődést jelent.

Rózsa József

Friss hírek