Nagy Testvér jelenléte nem igazán zavarja a kínaiakat

Ki mondja, hogy a kormány nem tud újítani? Egy kínai városban a helyi bírósági rendszer nemrégiben indított egy okostelefonos alkalmazást, amely 500 méteren belül bárkit képes bemérni és azonosítani, akinek a neve szerepel a kormány hitelképességi feketelistáján. Ez hideglelősen és disztópikusan hangzik – ugyanakkor az alkalmazás igen népszerű az emberek körében (legalábbis egyelőre).

Esetleg amiatt aggódik, hogy az a személy, aki Ön mellett ül a Starbucks-ban, nem fizette be a rá kirótt bírságot? Elég leellenőrizni a Deadbeat névre keresztelt térképen, amely pontos megerősítést nyújt a sejtés kapcsán, valamint képes arra, hogy ezt az információt megosszuk a közösségi médián, illetve szélsőséges esetben általa értesítsük a hatóságokat.

A kínaiakat mindez azonban nem zavarja, lévén már számos magán- és kormányzati rendszerhez hozzászoktak az évek során, amelyek összegyűjtik, összesítik és továbbítják digitális és offline viselkedésüket. Bár Kínán kívül hátborzongató digitális panoptikumként emlegetik, az ún. társadalmi hitelrendszert a kínaiak egy olyan valami eszközének látják, amely régóta hiányzik az ázsiai országban: ez pedig a bizalom. A bizalomért cserébe pedig az örökös megfigyelés és a magánélet elvesztése csak kis ár.

Screenshot a Deadbeat alkalmazásról. Kép forrása: China Daily

Számos fejlődő országhoz hasonlóan Kínában is az a helyzet áll fenn, hogy az ország gazdasági növekedése meghaladta a polgárok és a vállalkozások közötti bizalmat előmozdító és koordináló intézmények létrehozására való képességet. Vegyünk egy példát: több mint egy évtizeddel azután, hogy a kínai tejtermelőkről kiderült, hogy hamisított, alacsony fehérjetartalmú tejet árultak és emiatt rengeteg csecsemő került veszélybe, a kínai szülők még mindig nem bíznak az ország tejiparában, sőt mi több, az eset miatt az élelmiszergyártókat szinte általános bizalmatlanság övezi.

Eközben persze Kína továbbra is a világ hamisító-nagyhatalma. Még a legnagyobb és legismertebb cégei közt is találunk olyat, amelyek a hamisítványok virágzó piacává váltak (pl. az Alibaba, a Tencent és a Pinduoduo), ez pedig úgy általában aláássa a kínai e-kereskedelem hitelességét.

Na mármost, az egyének közti bizalom is hasonló szinten áll. A személyek és a családok ellen irányuló átverések – beleértve a társkereső csalásokat – napi szintű hírnek számítanak a kínai híradóban. Ez pedig csak tovább fűti a gyanakvást.

A kínai kormány már régóta társadalmi problémaként látta ezeket a kérdéseket. Egy „fogyasztói alapú” gazdaság felépítése – amint arra Kína már régóta törekedett – megköveteli a fogyasztók hitelhez való hozzáférését. Így 2014-ben a kormány ütemtervet dolgozott ki egy „társadalmi hitelrendszer” létrehozására, amelynek működési mechanizmusa elég egyszerű: „megjutalmazza a megbízhatóságot és büntetéssel sújtja a megbízhatatlanságot”.

Ma több mint 40 társadalmi hitelrendszer működik Kínában. Egyesek magáncégek kezében vannak. Ilyen az Alibaba leányvállalata, a Sesame Credit, amely összegyűjti és csoportosítja az Alibaba szolgáltatásaiból származó adatokat – például az ügyfél fizetési előzményeit, vagy az interneten töltött idejét és a pénzt, amit ott elköltött –, majd megállapít egy olyan pontszámot, amely a hitel, illetve egyéb előnyök kiterjesztésére szolgál.

Másokat a kormány működtet – ilyen például a bírósági ítéleteket nem teljesítő személyek nemzeti listája. Azoknak, akik ezen rajta vannak, számos tevékenysége korlátozott: onnantól, hogy nem nyaralhatnak luxusszállodákban egészen odáig, hogy nem írathatják be gyermekeiket drága iskolákba. (Illetve mostantól nagy valószínűséggel a Deadbeat térképen is feltűnnek.)

Ezek a „digitális adós börtönök” azonban ahelyett, hogy felháborodást generálnának, rendkívül népszerűnek bizonyulnak. Egy 2200 fő részvételével készített, 2018-as közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a megkérdezettek több mint 80 százaléka önként és dalolva csatlakozott valamiféle kereskedelmi társadalmi hitelrendszerhez (ezek közül a legnépszerűbb szolgáltatás a Sesame Credit-é volt, amely a felhasználó beleegyezését kéri), bár mindössze 7 százalékuk tudta, ha egy kormányzati rendszerbe került be.

Ami még ennél is meglepőbb, hogy a válaszadók 80 százaléka eléggé vagy határozottan helyeselte a társadalmi hitelrendszerek meglétét. A legerősebb támogatottság pedig az idősebb, képzettebb és gazdagabb városi lakosok köréből érkezett – egy olyan társadalmi rétegből, amelyet általában a „liberálisabb” értékekkel kapcsolnak össze, mint például a magánélet szentsége.

Az emberek ráadásul élvezik, hogy „levadászhatják” egymást, illetve annak is örülnek, ha valamelyik kormányzati szerv teszi ezt. 2016-ban, amikor a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség közzétette azok nevét, akik nem utazhatnak repülővel, a hír több ezer lájkot és megosztást eredményezett a Sina Weibo közösségi média oldalon.

Elképzelhető, hogy sok polgár nem gondolta át az élete ilyen részletességgel történő rögzítésének következményeit. Ugyanakkor a felmérésben résztvevők 76 százaléka azt mondta, hogy „az emberek közti kölcsönös bizalmatlanság” problémát jelent a kínai társadalomban, ezért a legtöbben úgy tekintenek a hitelrendszerekre, mint a bizalmi szakadék áthidalásának eszközére.

Valójában az ilyen rendszerek támogatása igencsak megfelel azoknak, akik felismerték, hogy milyen előnyük származhat belőlük – akár hitel, akár autókölcsönzési lehetőség, akár hogy ellenőrizzék egy társkereső alkalmazáson keresztül megismert személy hitelképességét. Ezekben az esetekben hajlandóak feláldozni az adatvédelmet az életminőség javulásának oltárán, különösen egy olyan országban, ahol a magánélet értéke amúgy sem túl magas.

Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy a Deadbeat térképnek a nyilvános megszégyenítésen és a kegyetlen szórakozáson kívül bármi haszna lenne. Hasonlóképpen, ha és amikor a kínai kormánynak sikerül a különböző rendszereit egy olyan átfogó technológiává egybegyúrnia, amely az egyéneket számos kritérium által értékeli – ideértve a lehetséges ellenzéki politikai véleményeket is – és megbünteti őket a rosszhiszeműség miatt, könnyen előfordulhat, hogy a kínaiak az ötlet ellen fordulnak. Senki, még egy autoriter kormányhoz szokott állampolgár sem akarja, hogy életét egy pontszám vagy minősítés határozza meg.

  • Egyre erősebb a kontroll
Az utóbbi két évben a helyi hatóságok látványosan szigorították a biztonsági intézkedéseket és az emberek megfigyelését, valamint több tízezer embert vettek őrizetbe az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen. A trend pedig abba az irányba mutat, hogy a megfigyelés és kontroll Kína egyéb területein is egyre meghatározóbb szerepet kap.

Kína egyetemein sem kedveli az aktivistákat az állampárt

Elnyomásban, folyamatos megfigyelés alatt élik életüket a kínai ujgurok

Erőszakos asszimilációval fejlődik a kínai álom

Kína életre hívta az 1984-et

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »