Újabb civil mentőhajó akadt el az olasz partoknál

A szicíliai partok felé tart a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajója 47 migránssal a fedélzetén, amely a rossz időjárási viszonyok miatt csütörtökön Olaszországtól kért kikötési engedélyt. Ezt az olasz kormány egyelőre megtagadja.

A Sea Watch 3 nevű, holland felségjelzésű hajó január 19-én vette fedélzetére a csoportot Líbiánál. Csütörtök délután a dél-olaszországi felségvizekhez közelített azzal a céllal, hogy a szicíliai Siracusában köthessen ki. A szervezet a rendkívül rossz időjárási viszonyokra hivatkozott. A 47 fős csoportban nyolc gyerek is van. Azonnali, biztonságos kikötőkben történő kikötésük érdekében 19 nem kormányzati humanitárius szervezet felhívást intézett Olaszországhoz és az Európai Unióhoz.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter az eset kapcsán provokációról beszélt. Közösségi oldalán azt írta: a civil hajó napokig máltai vizeken vesztegelt, majd Olaszország felé vette útját. „Migrációs politikánk nem változik és nem is fog változni. Olaszországban senki sem köt ki (..) az olaszországi kikötők zárva vannak és zárva maradnak” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette, hogy készen állnak élelmet és orvosságot küldeni a hajóra.

A másik kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) vezető Luigi Di Maio is nemet mondott az olaszországi kikötésre és azt javasolta, hogy a Sea Watch 3 vigye az embereket Franciaországba. Több szicíliai kikötőváros és Lampedusa polgármestere ugyanakkor jelezte, hogy készek befogadni a hajót.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »