Szicíliából Hollandiába küldené Salvini a Sea Watch mentőhajóját

A Sea Watch német civilszervezet hajója engedélyt kapott az olasz hatóságoktól pénteken, hogy lehorgonyozzon Szicília partjainál, de az olaszországi kikötők továbbra is zárva vannak a hajó előtt, amelynek fedélzetén 47 migráns tartózkodik.

A római kormány szerint Hollandiának kell befogadnia őket, mivel holland felségjelzésű hajóról van szó, így a szervezet Sea Watch 3 nevű hajója csak arra kapott engedélyt az olasz hatóságoktól, hogy a szicíliai Augustától másfél mérföldre horgonyt vessen.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes ismételten kizárta, hogy a hajót olaszországi kikötőbe engedjék be. A római belügyi tárca diplomáciai csatornákon keresztül a holland kormányt sürgette, hogy a Sea Watch 3-on tartózkodó 47 migránst holland területen fogadják be. Salvini közzétette az Amszterdamhoz intézett levelet, amelyben információkat is kért a holland felségjelzésű hajóról és ennek legénységéről.

A migránscsoport hollandiai befogadását sürgette a másik olasz kormányfőhelyettes, Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője is. Hangsúlyozta, hogy a hajón tartózkodók minden szükséges orvosi segítséget megkapnak, élelmiszerrel is ellátták őket az olasz hatóságok, de a római kormány „nem változtat az NGO-kal szembeni politikáján”.

Luigi di Maio egyenesen Hollandia nagykövetének bekéretését szorgalmazta a római külügyminisztériumba, de erre eddig nem került sor. Az M5S vezetője korábban azt javasolta, hogy a Sea Watch 3 a francia Marseille kikötőjébe vigye a migránsokat. A párt másik politikusa Danilo Toninelli, az olaszországi kikötők felett rendelkező infrastrukturális és közlekedési miniszter kijelentette: a Sea Watch megszegte a tengeri szabályokat, mivel nem várta meg a líbiai parti őrséget, és nem adta át nekik a migránsokat.

A Sea Watch 3 január 19-én vette fedélzetére a csoportot Líbiánál. Csütörtök délután érkezett a dél-olaszországi felségvizekre azzal a céllal, hogy a szicíliai Siracusában köthessen ki. A szervezet a rendkívül rossz időjárási viszonyokra hivatkozott, azonnali kikötésükért biztonságos kikötőben 19 nem kormányzati, humanitárius szervezet intézett korábban felhívást Olaszországhoz és az Európai Unióhoz.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »