A görög parlament elfogadta Macedónia névváltoztatását

A görög parlament péntek kora délután jóváhagyta a Macedóniával kötött névmegállapodást, amelyről a törvényhozás csaknem három napon át vitázott. Végül szűk többséggel, 153:146 arányban szavazták meg a képviselők.

A Macedóniával évtizedek óta tartó névvitát rendező, „történelmi jelentőségű” szerződés athéni elfogadása kulcsfontosságú lépés a ratifikációs folyamatban – írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő. A megállapodáshoz nagy politikai bátorságra és felelősségvállalásra volt szükség mindkét fél részéről. A lépés példamutató az európai országok közötti megbékélés szempontjából, előmozdítja a nyugat-balkáni térség euroatlanti integrációját – mutattak rá.

„Athén és Szkopje együtt új fejezetet nyitottak közös európai jövőnkben” – hangsúlyozta Juncker és Mogherini.

Az Európai Bizottság kezdettől fogva határozottan támogatta a névmegállapodást, Dimitrisz Avramopulosz, a testület migrációs ügyekért felelős görög tagja azonban a hivatalos állásponttal szembemenve a héten „problematikusnak és kiegyensúlyozatlannak” nevezte az egyezmény. Az Euractiv brüsszeli hírportál cikke szerint nagy lehetett a nyomás Avramopuloszon a pártja, a megállapodást ellenző, ellenzéki Új Demokrácia részéről, amelynek színeiben korábban miniszter volt Görögországban.

  • Előzmények
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök csaknem 30 éves vita végére tett pontot azzal, hogy tavaly megállapodott a macedón kormánnyal arról, hogy a volt jugoszláv tagállamot nevezzék Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak). Szkopje már elfogadta az egyezményt. A névvita lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy Macedónia a NATO és az Európai Unió tagjává válhasson.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »