Továbbra is szoros a török-orosz együttműködés Szíriában

Oroszország és Törökország megvitatta, hogy milyen pótlólagos lépéseket tegyen a szíriai idlíbi helyzet stabilizálására – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal megtartott szerdai moszkvai tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón.

Mint közölte, a két ország védelmi minisztere már megvitatta, hogy milyen intézkedéseket fognak életbe léptetni. Putyin ezekkel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe, de elmondta, hogy bár Törökország sokat tesz a helyzet javítása érdekében, mind Ankarának, mind Moszkvának többet kell tennie „a terrorcsoportok tevékenységének felszámolása érdekében”.

Anélkül, hogy megnevezte volna annak dátumát, bejelentette, hogy hamarosan újabb orosz-török-iráni csúcstalálkozót tartanak a szíriai rendezésről Oroszországban.

A nap folyamán korábban Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Idlíbben, ahol orosz-török összefogással próbáltak meg feszültségcsökkentési övezetet létrehozni, gyorsan romlik a helyzet. Mint mondta, a terület csaknem teljes egészében az an-Nuszra Front fegyvereseinek ellenőrzése alatt áll, akinek „folyamatos provokációi fenyegetést jelentenek a civil lakosságra, a szíriai katonákra és a hmejmími orosz bázisra nézve”.

Erdogan közölte, hogy erősíteni akarja a koordinációt Oroszországgal Szíria ügyében, a két ország egyebek között folytatja a terrorellenes harcot Idlíbben. Elmondása szerint Moszkva és Ankara között nincs semmilyen probléma a szíriai biztonsági övezet létrehozásának kérdésében. Emlékeztetett rá, hogy egy 30 kilométer széles ütközőzóna létrehozásáról van szó, olyan területen, amelyből szavai szerint támadások érik Törökországot.

A török elnök a pufferzóna létrehozásáról azt követően tett bejelentést, hogy január 15-én megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel. Erdogan szerint Ankara a földön, Washington pedig a levegőben kész szavatolni az övezet biztonságát.

Putyin hangot adott álláspontjának, miszerint az amerikai csapatok kivonása Szíriából stabilizálni fogja a helyzetet az arab ország északkeleti részén. Egyúttal közölte, hogy Moszkva és Washington között folytatódik a „konstruktív együttműködés” a terrorizmus elleni harc területén az arab országban. Mint mondta, Oroszország üdvözli a damaszkuszi kormány és a szíriai kurdok párbeszédét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mindkét vezető sürgette a szíriai alkotmányozó testület mielőbbi felállítását és meglepetésének adott hangot amiatt, hogy azt Berlin, Párizs és London ellenzi.

Putyin a két ország közötti energetikai együttműködésre kitérve kijelentette: arra számít, hogy a Török Áramlat földgázvezetéket az idei év végéig, az akkuyui atomerőmű első blokkját pedig 2023-ra üzembe fogják helyezni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »