Egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek ítélte az Obamacare-t

Alkotmányellenesnek ítélte egy szövetségi bíró az előző amerikai elnök nevével fémjelzett egészségbiztosítási reformot, az Obamacare-t, éppen egy nappal azon szombati határidő előtt, ameddig az állampolgároknak meg kell kötniük a jövő évre szóló szerződést.

Reed O’Connor texasi bíró 55 oldalas ítéletében megállapította: az adócsökkentésről szóló tavalyi törvény megszüntette az Obamacare alkotmányos alapját azáltal, hogy eltörölte a biztosítás hiányának büntethetőségét.

Az Obamacare támogatói azonnal jelezték, hogy megfellebbezik az ítéletet, a Fehér Ház viszont üdvözölte azt, hozzátéve, hogy a Barack Obama egészségbiztosítási rendszeréről szóló törvény addig érvényes marad, amíg a fellebbezések sorsa eldől. Donald Trump elnök ismét sürgette a Twitteren, hogy a kongresszus alkosson egy új törvényt az egészségbiztosításról.

A Fort Worth-i szövetségi bíróságon 20 republikánus vezetésű állam támadta meg az Obamacare-t. O’Connor bíró már korábban is semmisített meg olyan törvényeket, amelyeket Barack Obama kormánya hozott.

Trump már a 2016-os választási kampányában megígérte az Obamacare visszavonását és egy új törvény megalkotását. Ezt egyetlen voks – a néhai John McCain republikánus szenátor ellenkezése – miatt nem sikerült keresztülvinnie a kongresszusban.

Mindkét párt számára tárgyalási alapnak elfogadható törvénytervezet azóta sem született, miközben a republikánus többségű kongresszus az Obamacare sok elemét megszüntette. Azóta azonban a novemberi félidős választásokon a képviselőházban többségbe kerültek a demokraták, így erősen kétséges, hogy lesz-e a közeljövőben olyan egészségbiztosítási törvénytervezet, amelyet sikerül a kongresszusban elfogadni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »