Törökország folytathatja a légicsapásokat Irakban

Törökország elvárja a szomszédos Iraktól, hogy tegyen eleget „kötelezettségének”, és számolja fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) iraki területen lévő bázisait, máskülönben Ankara folytatja az iraki légtérben végrehajtott, kurd állásokat célzó légicsapásait – közölte Hami Aksoy török külügyminisztériumi szóvivő szombaton, majd hozzátette, hogy ha Bagdad nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor Törökország „meg fogja védeni magát”.

Pénteken az iraki külügyminisztériumba bekérették a török nagykövetet, mert a török légierő előző nap megsemmisítő csapást mért a PKK 30 hadállására az észak-iraki Szindzsár-hegységben, valamint beljebb, a török-iraki határtól mintegy 180 kilométerre található, Erbíl városától pedig délnyugatra húzódó Karadzsak-hegységben. A Karadzsak-hegység, amelyet Törökország először bombázott, az észak-iraki török légicsapások eddigi legtávolabbi célpontja is volt egyben.

A szeparatista PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország ellen, emberei azonban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Irakból való kiűzésében Bagdad segítségére siettek.

A török védelmi minisztérium közleményben azt felelte a vádakra: a csütörtöki támadások a PKK-nak azon bázisait célozták, amelyek utánpótlást biztosítanak a Szíria északi részén állomásozó, velük szövetséges kurd milícia, a Népvédelmi Erők (YPG) csapatainak. Ankara az YPG-t is biztonsági fenyegetésnek tartja, és attól tart, hogy sikereik felerősíthetik a Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség függetlenedési törekvéseit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »