Enyhül a kereskedelmi feszültség Kína és az USA között

Kína január elsejétől 90 napra felfüggeszti a megemelt importvám kivetését 126 milliárd dollár értékű amerikai gépjármű és járműalkatrész behozatalára – jelentette be pénteken a pekingi adóhatóság.

A felfüggesztésre a Hszi Csin-ping kínai államfő és Donald Trump amerikai elnök között december elsején Argentínában született megállapodás értemében kerül sor.

Az adóhivatal bejelentése szerint Peking felfüggeszti 66 milliárd dollár értékű autóimportra kivetett vám 25 százalékos, és 60 milliárd dollár értékű autóalkatrész importra kivetett vám 5 százalékos megemelt részét.

Donald Trump már korábban bejelentette, hogy január elsejétől kilencven napra felfüggesztik a pótvámok kivetését a kínai importcikkekre, hogy ezzel is lehetőséget adjanak a kereskedelmi tárgyalások folytatásának.

Kína július elsején jelentette be belpiacának megnyitását célzó programjának keretében, hogy 25 százalékról 15 százalékra csökkenti az importált autókra kivetett vámot. Néhány napra rá azonban az amerikai büntetővámokra adott válaszként 25 százalékkal ismét megemelte az importvámokat. A mostani intézkedéssel így az importvám 40 százalékról átmenetileg 15 százalékra csökken.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Kyodo

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »