Idén ősszel is politikai viszályoktól visszhangzik majd Románia

Megkezdődött hétfőn a román parlament őszi ülésszaka, amelynek napirendjén olyan, a szociálliberális kormánytöbbség és jobbközép ellenzék között éles politikai feszültséget keltő törvénytervezetek szerepelnek, mint az igazságszolgáltatást átszervező törvénycsomag újratárgyalása vagy a büntetőjog módosítása.

A viharosnak ígérkező román politikai ősz egyik fontos tétje a bukaresti kormányoldal számára az igazságszolgáltatás átszervezésének befejezése, amelyre szerintük az ügyészi visszaélések megfékezése, valamint az ártatlanság vélelmének érvényesítése miatt van szükség.

A csomag három törvénye közül eddig egy lépett hatályba, a másik kettő – már a sokadik – alkotmánybírósági normakontrollra vár. A jogalkotási folyamatot a jobbközép ellenzék és Klaus Iohannis államfő minden rendelkezésére álló procedurális eszközzel hátráltatni próbálja, azzal vádolva a kormányoldalt, hogy az igazságszolgáltatás gyengítésével a korrupt politikusokat akarják megvédeni a felelősségre vonástól.

Ugyancsak az alkotmánybíróság döntésétől függ, hogy visszakerül-e a parlament elé az őszi ülésszakban a büntetőjog módosítása: a kormánytöbbség háromhetes rendkívüli ülésszakkal hosszabbította meg júliusban a törvényhozás tavaszi ülésszakát, hogy elfogadhassa a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárás módosítását, a jogszabályok ellen azonban az ellenzék alkotmányossági óvást emelt.

A jobboldali államfő, a parlamenti ellenzék és az ellenzéki civil szervezetek azt hangoztatják, hogy a Szociáldemokrata Párt korrupcióváddal bíróság elé állított, egy korrupciós ügyben már jogerősen elmarasztalt elnökének, Liviu Dragneának akar mentőövet dobni a büntetőjog módosításával. A korrupcióellenes jelszavakkal szervezett sorozatos ellenzéki megmozdulások augusztus 10-én, a román diaszpóra tüntetésén erőszakba torkolltak, még jobban kiélezve a román politikai szereplők közötti feszültséget.

Bukarest, 2018. augusztus 11.
Román zászlót lenget egy férfi a kormány székházát védő rohamrendőrök sorfala előtt a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjainak kormányellenes tüntetésén, Bukarestben 2018. augusztus 10-én. (MTI/EPA/Bogdan Cristel)

A szociálliberális kormánytöbbség az őszi ülésszakban akarja továbbá elfogadni az új nyugdíjtörvényt és újratárgyalni a fekete-tengeri gázlelőhelyek kitermelését lehetővé tevő offshore-törvényt, amelyet az államfő visszaküldött megfontolásra a parlamentnek.

Az őszi ülésszakban kerülhet napirendre a kétkamarás bukaresti parlament szenátusában az az alkotmánymódosító törvényjavaslat is, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a család fogalmát. A polgári kezdeményezésként indult, több mint hárommillió aláíró által támogatott alkotmánymódosításról a kormánypártok tervei szerint október hetedikén rendeznének népszavazást Romániában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »