A Harley-Davidson is lépett az importvámok miatt

Külföldre telepíti az Egyesült Államokból az Európában értékesített termékek gyártását az amerikai Harley-Davidson (HD) motorkerékpár-gyártó vállalat az amerikai termékekre kivetett európai importvámok megemelése miatt.

A HD közleménye szerint a motorkerékpárjaira kivetett importvám a termékektől függően 6 és 31 százalékkal emelkedett, és átlagosan mintegy 2,2 ezer dollárral emelte meg termékei európai árát.

A vállalat közel 40 ezer motorkerékpárt értékesített 2017-ben az Európai Unióban, az USA után a legnagyobb piacán. Az Egyesült Államokban tavaly 148 ezer motorkerékpárt adott el. Az európai eladások 16,4 százalékát teszik ki a cég globális forgalmának.

Harley-Davidson logó egy motorkerékpáron 2018. június 23-án, Párizsban. Az Európai Unió június 22-étől 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra. A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, továbbá megtalálhatók rajta mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.(EPA/IAN LANGSDON)

„A nemzetközi gyártás részarányának a növelése az adóterhek könnyítése érdekében nem a legfőbb célunk, de ez az egyetlen fenntartható módja annak, hogy elérhetővé tegyük motorkerékpárjainkat az európai vásárlóknak és kifizetődő üzletet bonyolítsunk a térségben” – írja a HD közleménye. A dokumentum leszögezi, hogy a Harley-Davidson a forgalomra gyakorolt azonnali hátrányos hatás elkerülése érdekében nem fogja megemelni európai árait, hanem a gyártás külföldre helyezéséig „lenyeli” a keletkező többletköltségeket.

A HD az év hátralévő részében 30-45 millió dollár többletköltségre számít az importvámok megemelése miatt, a külföldi gyártás megkezdésének az időigényét pedig 18 hónapra becsüli.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek