Trump újra elővette kedvenc témáját: importvámot az európai autókra

Az amerikai elnök pénteken megfenyegette az európai autógyártókat, hogy 20 százalékos vámot vet ki az Európai Unióból importált autókra, ha az európaiak nem bontják le gyorsan az amerikai termékeket sújtó vámokat és kereskedelmi akadályokat.

Donald Trump a Twitteren közzétett üzenetében arra szólította fel az európai vállalatokat, hogy inkább az Egyesült Államokban gyártsák autóikat, ne az Európai Unióból exportálják azokat. Az európai autógyártók árfolyama az elmúlt napok erőteljes gyengülése után enyhén tovább csökkent a fenyegetés hatására: a Fiat Chrysler 2,5 százalékos, a BMW 1,1 százalékos, a Daimler és a Volkswagen pedig 0,5 százalék alatti mínuszban zárta a napot.

Az amerikai elnök fenyegetése éppen aznap hangzott el, amikor életbe léptek az amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság. Az Európai Unió péntektől 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra.

Trump elnök május végén jelentette be, hogy az alumínium- és acéltermékekhez hasonlóan nemzetbiztonsági megfontolások miatt védővámmal sújthatják a külföldi járművek és alkatrészek importját is. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter vizsgálatot indított annak feltárására, hogy a nagymértékű import nem tette-e tönkre a belföldi autógyártást, illetve a belföldi autó- és autóalkatrészek gyártásának hanyatlása mennyire csökkentette az innovációt és az új technológiák alkalmazását. A határidő 2019 februárja, de Ross jelezte, hogy valószínűleg idén július végére, augusztusra lezárják a vizsgálatot.

Az Egyesült Államokban a személyautók importját jelenleg 2,5 százalékos, a platós terepjárókét és a kisteherautókét pedig 25 százalékos vám terheli. Az Európai Unióban 10 százalékos vám sújtja az amerikai autókat.

A Twitter-üzenet pár nappal azután érkezett, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint a német autógyárak vezetői jelezték az USA németországi nagykövetének, hogy az EU kész lenne az amerikai autók importját terhelő 10%-os vámtétel eltörlésére, amennyiben az amerikaiak is megszüntetnék a fent említett 25%-os adót.

Az EU kész lenne az amerikai autók 10%-os vámjának megszüntetésére

Trump elnök az autógyártókkal május 11-én a Fehér Házban tartott tanácskozáson azt mondta, hogy 20-25 százalékos vámmal sújtana bizonyos importjárműveket, és élesen bírálta Németországot az autókereskedelemben felhalmozott többletéért.

Az utóbbi két évtized alatt az Egyesült Államokban értékesített külföldi autók aránya 32 százalékról 48 százalékra nőtt. Tavaly 192 milliárd dollár értékben, 8,3 millió járművet importált az Egyesült Államok, ebből 2,4 milliót Mexikóból, 1,8 milliót Kanadából, 1,7 milliót Japánból, 930 ezret Dél-Koreából és 500 ezret Németországból. Ugyanakkor az Egyesült Államok 57 milliárd dollár értékben közel 2 millió járművet exportált.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa/AFP

Friss hírek