Állami támogatással sem fogynak az elektromos autók Németországban

Nem fogy a tervezett ütemben az elektromos autók vásárlásának támogatására elkülönített keretösszeg Németországban – csak a támogatásra szánt keret ötödét használták fel eddig a vásárlók. 

A támogatást kezelő hivatal, a Bafa (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle) hétfőn közölt adatai szerint a több mint 300 ezer autó megvásárlásának támogatására szánt, 2019 júniusának végéig biztosított keret alig ötödét használták fel a német vásárlók a program futamidejének a kétharmadánál.

A német vásárlók 4000 euró támogatást igényelhetnek tisztán elektromos és 3000 eurót plug-in hibrid autó vásárlására, akár visszamenőleg is, 2016 májusa után beszerzett autókra. 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Berlin több pénzt fektetne az elektromos autók gyártásába

Németország az ingyenes úthasználattól várja az elektromos teherautók elterjedését

A program kezdete, 2016 júliusa óta 63 ezer támogatási kérelem étkezett be a hivatalhoz, ebből 36 ezer tisztán elektromos, 26 ezer hálózatról tölthető (plug-in) hibrid és 17 üzemanyagcellás autóra, az idén májusban 2873 volt a kérelmek száma.

A vásárlók lanyha érdeklődésének a fő oka az lehet, hogy Németországban a támogatott autók értékének csak töredékét finanszírozná a kormányzat, míg például Kínában az olcsóbb elektromos típusok esetében a támogatási arány az 50%-ot is meghaladhatja.

A kínai kormány célja, hogy 2020-ra ötmillió hazai gyártású elektromos gépkocsi fusson az utakon. Az elektromos autók terjedését ösztönzik azzal is, hogy számos nagyvárosban adminisztratív korlátokat alkalmaznak a benzinüzeműekre, ezekre például nehezebb rendszámot szerezni.

Kínában brutális támogatást kapnak a hazai elektromos autók

Az állami támogatással az egyik legnépszerűbb típus, a Cherry eQ, mindössze 60 ezer jüanba, azaz mintegy két és fél millió forintba kerül, támogatás nélkül azonban a gyártók 160 ezer jüannál olcsóbban nem tudnák nyereséggel értékesíteni e gépkocsikat.

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »