Mélyül a politikai válság Olaszországban, mégsem lesz új kormány

Visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte vasárnap este, mivel az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára. A kudarcba fulladt kormányalakítás után az M5S felvetette Sergio Mattarella leváltását.

Olaszországban precedens nélküli intézményes válság bontakozott ki, amelynek egyelőre nem láthatóak a következményei.

Az M5S vezetői szerint az államfő túllépte alkotmányos hatáskörét, ezért a parlamentben kell felelősségre vonni, és megfosztani tisztségétől. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán bejelentette: támogatja a Sergio Matterellával szembeni alkotmányos vádeljárást (impeachment). Paolo Gentiloni volt balközép miniszterelnök nyugalomra intett, és szolidaritását fejezte ki az államfővel. „Mentsük meg Itáliát!” – kérte.

Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) szintén volt miniszterelnöke szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője soha nem is akart kormányra jutni, és azért ragaszkodott a pénzügyminiszter-jelölthöz, tudván előre, hogy így nem lesz az M5S-szel alakítandó közös kormányból semmi.

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke felelőtlennek nevezte az általa mindig is „ellenségnek” tartott M5S támadását az államfő ellen.

Sajtóértesülések szerint a római elnöki palota telefonközpontját hívások árasztották el, a telefonálók támogatásukról biztosítják Mattarellát. Az olasz közösségi oldalakon hatalmas vita bontakozott az államfői döntést helyeslők és ellenzők között.

Mi vezetett idáig?

Giuseppe Conte, az M5S-Liga miniszterelnök-jelöltje vasárnap este visszaadta az államfőtől kapott megbízatását. Mattarella ezt követően bejelentette, hogy tartott a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától, és ezért nem fogadta el az Öt Csillag Mozgalom és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonát.

Hangsúlyozta, hogy minden miniszterjelöltet elfogadott, kivéve a pénzügyminisztert. Leszögezte, hogy Olaszország euróövezeti tagságának fenntartása az ország alapvető érdeke, és köztársasági elnökként feladata az is, hogy megóvja az olaszok megtakarításait. Kijelentette, hogy a pénzügyminiszter megnevezése „azonnali üzenet, amely bizalmat vagy riadalmat kelthet, ezért kell tekintélyes politikai személyiségnek betöltenie” ezt a tisztséget.

Az államfő hozzátette: senki sem vádolhatja azzal, hogy megakadályozta az M5S-Liga kormányának megalakulását. Emlékeztetett arra, hogy a március 4-i parlamenti választások óta minden eszközzel igyekezett elősegíteni a korábban egymással szemben álló két párt közötti kormányalakítást. Elismerte, hogy fenntartásai voltak Giuseppe Contéval szemben is, mivel a politikai kormány élére az M5S és a Liga egy olyan személyt választott miniszterelnök-jelöltnek, aki nem indult a választásokon. Megjegyezte, hogy az államfőnek alkotmányos garanciákat kell biztosítania, és ennek megszegésére nem gyakorolhatnak rá nyomást.

Sergio Mattarella közölte, hogy hamarosan döntést hoz a következő lépésekről. Az elnöki palota bejelentette, hogy hétfőn az államfő fogadja Carlo Cottarelli közgazdászt, aki az államfő által felkért szakértői kormány miniszterelnöke lehet.

Róma, 2018. május 7.
Sergio Mattarella olasz államfő sajtótájékoztatót tart a kormánykoalíciós tárgyalások harmadik fordulójának végén a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 7-én. Mattarella szakértői kormány felállítására tett javaslatot, miután a kormányalakításról szóló utolsó tárgyalások sem hoztak eredményt. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

Luigi Di Maio a Facebookon közölt hosszú videón „hihetetlennek” nevezte a történteket, hangsúlyozva: „felesleges választani, ha utána a hitelminősítők döntenek a kormányról”. Hozzátette, hogy a két párt kormányszerződésében nem szerepelt az euróövezetből való kilépés. A politikus később betelefonált egy televíziós műsorba, ahol elmondta, hogy Carlo Cottarelli szakértői kormánya nem fog bizalmat kapni a parlamentben, ezért ismételt választásokat kell kiírni.

Matteo Salvini szintén közösségi bejegyzésében azt írta, hogy az olaszok „senkinek sem a szolgái, sem a németeknek, sem a franciáknak, sem az államkötvények hozamának, sem a pénzügyi világnak, visszamegyünk szavazni”.

Az államfő kezdettől fogva fenntartásait fejezte ki a Ligától pénzügyminiszternek jelölt Paolo Savonával szemben. Savona vasárnap közleményben hangsúlyozta az EU melletti elkötelezettségét, megfigyelők szerint azonban ebből pontosan az hiányzott, amire az államfő várt: vagyis Paolo Savona nem ígérte meg, hogy pénzügyminisztersége alatt nem kezdeményezi Olaszország kilépését az euróövezetből.

Újra jöhet Berlusconi?

Elemzők úgy látják, az M5S-Liga kormányalakítás kudarca egyértelműen a Ligának kedvez, amely az utóbbi hetekben megsokszorozta támogatottságát. Matteo Salvini a kormányalakítás alatt mindvégig egyeztetett Silvio Berlusconival, a Hajrá Olaszország (FI) elnökével. A Liga vezette jobbközép a választásokon 37 százalékot szerzett.

A választásokon 32 százalékkal teljesített M5S március 4-e óta csak enyhén gyengült, de most elveszítette a kormányalakítás első nagy lehetőségét.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az olasz sajtó az államfő „kormánybuktatását” elemzi

A legnagyobb napilap, a Corriere della Sera szerint az M5S és a Liga egyedül magát hibáztathatja a kudarcért. Az újság hihetetlennek tartja, hogy két párt a kormányalakítás 84 napja alatt nem tudott alternatív jelöltet állítani egy olyan kényes tárcára, mint a pénzügyminisztérium. Az a benyomás, hogy Salvini és Di Maio azért nem engedett, mivel Savonára hivatkozva „ki tudta magát húzni a közös kormányzás veszélyéből” – írta a Corriere.

A La Repubblica szerint Sergio Mattarella megakadályozta, hogy az M5S-Liga hirdette „változás kormánya” az „alkotmányt kiütő kormánnyá” váljon. Ha az államfő engedett volna az ultimátumoknak és a fenyegetéseknek, darabokra omlott volna az állami intézményes rendszer egyensúlya – vélte a La Repubblica.

Marco Antonelli, a jól értesült affaritaliani.it politikai hírportál főszerkesztője szerint soha nem látott helyzet állt elő Olaszországban. Hozzátette: ennél csak azt nehezebb megmondani, mi fog történni. Megjegyezte, hogy az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormányszerződése most hirtelen a pártok választási programjává lépett elő. Hangsúlyozta, hogy a soha meg nem született M5S-Liga kormány miatti politikai káosz győztese Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki a felmérések szerint a következő választások egyeduralkodója lehet, miközben a M5S akár még félre is állíthatja Luigi di Maiót.

A jobbközép Il Giornale megjegyezte, hogy az M5S-Liga-kormány ötlete zsákutca volt, és az államfő a vétójával szívességet tett az olaszoknak. Az újság szerint Matteo Salvininek az a felkiáltása, hogy „Savona vagy halál!” hatékony politikai jelszó, de nem nevezhető politikai programnak.

Az Il Fatto Quotidiano úgy látta, hogy az államfő, „Sergio király” a döntésével ismételten a pénzügyi piacokat helyezte a nemzeti szuverenitás fölé és gyorsabb lett volna, ha a választásokon az M5S-re és a Ligára szavazó 17 millió olasz voksát azonnal a szemétbe dobja. A jobboldali Il Tempo azt írta, továbbra sem tudja senki, ki az a Paolo Savona, de máris hőssé vált az olaszok szemében.

A La Stampa szerint Salvini nevet, Di Maio pedig sír: az M5S vezetője mindent a kormányra tett fel és most a mozgalom haragjával szembesül, a Liga vezetője viszont azt folytatja, amit eddig is tett, örökös választási kampánnyal növeli pártja támogatottságát.

Elemzők szerint a következő napokban kiderül, milyen erős a Matteo Salvini és Silvio Berlusconi közti kötelék, és az általuk alkotta jobbközép továbbra is együtt készül-e a választásokra. Ebben az esetben a közös ellenfél ismét az M5S lesz.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »