Trump újabb pofont kapott DACA-ügyben

Újabb szövetségi bíró függesztette fel Donald Trump amerikai elnök döntését a DACA-program megszüntetéséről.

Nicholas Garaufis New York-i szövetségi bíró kedden este hozta nyilvánosságra döntését, miszerint Donald Trump elnök nem vethet véget a DACA-programnak március elején. Az előző elnök, Barack Obama által 2012-ben életre hívott DACA-program (Késleltetett Eljárás a Gyermekkorban Érkezettekért) azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegális bevándorló szüleik kisgyermekként hoztak az Egyesült Államokba, majd ott is nőttek fel.

Garaufis a második szövetségi bíró, aki felfüggesztette az elnök döntésének végrehajtását azzal érvelve, hogy az elnöki döntés „önkényes” volt. Hasonló érveléssel hozott ugyanilyen ítéletet január elején William Alsup San Franciscó-i szövetségi bíró is. Alsup hozzátette: a DACA-programnak mindaddig érvényben kell maradnia, amíg bíróságon vitatják Donald Trump döntését. A San Franciscó-i bíró döntése ellen a kormány fellebbezett, és az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság e hét pénteken dönt majd az ügyben.

Az igazságügyi minisztérium közleményben reagált a New York-i bíró döntésére. Devin O’Malley, a tárca szóvivője leszögezte: a DACA-programot Trump elnök demokrata párti elődje, Barack Obama egyoldalúan hozta létre és hajtotta végre, törvényellenesen megkerülve a kongresszust. „Az igazságügyi minisztérium változatlanul erőteljesen kiáll álláspontja mellett és érvényesíteni fogja a további bírósági perekben is” – olvasható a tárca közleményében.

Donald Trump tavaly szeptemberben jelentette be, hogy megszünteti a DACA-programot. Március 5-ig adott határidőt a kongresszusnak arra, hogy átfogó bevándorlási reformot dolgozzon ki, és ennek keretében találjon megoldást a DACA-program védelmét élvező mintegy 750-800 ezer – többségében Mexikóból vagy más latin-amerikai országból érkezett – fiatal helyzetének rendezésére.

A republikánus és demokrata párti törvényhozók ígéretet tettek arra, hogy együttes erővel dolgoznak ki egy olyan átfogó bevándorlási törvényt, amely magában foglalja majd Donald Trump elvárásait is a szigorúbb határvédelemről. A politikusok kedden a szenátusban meg is kezdték a vitát a törvény tervezetéről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »