Trump a mexikói fal felépítéséhez köti a DACA-program fenntartását

A DACA-program keretében védelmet élvező illegális bevándorló fiatalok csakis akkor kaphatnak további védelmet, ha felépül az amerikai-mexikói határon a fal – tudatta álláspontját Donald Trump amerikai elnök egy pénteki Twitter-bejegyzésében.

Az Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) nevű programot elnöki rendelettel az előző elnök, Barack Obama hozta létre, s azt célozza, hogy a gyermekkorukban illegális bevándorlókként az Egyesült Államokba hozott és ott felnőtt fiatalokat megvédje a kitoloncolástól. Vezető demokrata párti törvényhozók szeptemberben egyeztettek Donald Trumppal a DACA-programban érintett és az „Álmodozók” nemzedékének nevezett fiatalok további védelméről, s az elnök beleegyezett, hogy hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét.

„Az úgynevezett Álmodozókat a kitoloncolástól védelmező demokratáknak el kell fogadniuk azt a törvénycsomagot, amely magában foglalja a Fehér Ház több prioritását, köztük a határon építendő falat és az amerikai bevándorlási rendszer reformját” – írta Twitter-üzenetében Donald Trump. Leszögezte: „a demokratáknak megmondták, és ők ezt tökéletesen meg is értették, hogy nincs DACA a déli határokon megépülő fal, a rémes migrációs lánc és a nevetséges bevándorlási lottó befejezése nélkül. Országunkat mindenáron meg kell védenünk!”.

trump_twitter

Kép forrása: Twitter

Donald Trump szeptemberben a Fehér Házban egy vacsorán tárgyalt Nancy Pelosival, a demokraták képviselőházi frakciója és Chuck Schumerrel, a szenátusi csoport vezetőjével, és csaknem meg is állapodtak, hogy a DACA-programot átmenetileg folytatják, cserébe a demokraták megszavazzák a határvédelmi intézkedéseket.

Az amerikai-mexikói határon építendő fal finanszírozásáról akkor nem esett szó. A megállapodás terve azonban így is kútba esett, mert a Fehér Ház még több kötelezettségvállalást szeretett volna a demokratáktól, és a Demokrata Párton belül is erőteljes bírálatok érték a két kongresszusi vezetőt. A törvénycsomagról a jövő hónapban kell szavazniuk a törvényhozóknak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »