Megint szembement Trump akaratával egy szövetségi bíró

Felfüggesztette Donald Trump amerikai elnöknek a bevándorlógyermekeket védő program (DACA) befejezéséről szóló rendeletét helyi idő szerint kedden egy kaliforniai szövetségi bíró. William Alsup bíró a per végéig függesztette fel a rendelet végrehajtását.

Az Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért (Deferred Action for Childhood Arrivals, DACA) nevű programot még 2012-ben Barack Obama elnök hívta életre rendeleti úton. Lényege, hogy akiket gyerekként a szüleik vittek az Egyesült Államokba, azok kérhetik, hogy ne toloncolják ki őket. A DACA-ban mintegy 800 ezer, elsősorban mexikói és latin-amerikai vesz részt, akik most már többségében fiatal felnőttek.

A kaliforniai bíró most hangsúlyozta: a DACA-t támogató ügyvédek világosan kimutatták, hogy a fiatal bevándorlók „hihetően komoly és  jóvátehetetlen károkat” szenvednének. Hozzátette, ezeknek az ügyvédeknek nagy esélyük van arra, hogy a perben nyerjenek.

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a programot. Indoklása szerint Obama a kongresszus megkerülésével hozta létre, ezért nem lehet sikeresen megvédeni a bíróságokon.

Az igazságügyi minisztérium kedden azt állította, hogy a kaliforniai bíró döntése nem változtat azon a tényen, hogy Obama törvénytelenül kerülte meg a törvényhozást, a tárcának jogában áll megszüntetni. Devin O’Mallay szóvivő közölte, az igazságügyi tárca folytatja álláspontjának erőteljes védelmét, és véleményét fenntartja a további pereskedésekben.

A program visszavonása Donald Trump elnök egyik választási ígérete volt. Tavaly szeptemberben Trump közölte: visszavonja a programot, amely fél év múlva megszűnik, és addigra a kongresszusnak átfogó törvényt kell kidolgoznia a helyzet rendezésére. A demokraták egyhangúlag elítélték a bejelentést és a republikánusok is megosztottak a kérdésben.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »