Trump szerint sikeres volt az ázsiai körútja

Donald Trump amerikai elnök azt tanácsolta a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagországainak manilai csúcstalálkozójukon, hogy maguk döntsenek a sorsukról, és ne legyenek csatlósai semelyik hatalomnak. Keddi hazautazása előtt Trump azt írta a Twitter-profilján, hogy „sok jó barátra tett szert”, és jó oka van remélni: ezután kölcsönösen előnyös lesz az Egyesült Államok és ázsiai partnerei közötti kereskedelem.

Trump még együtt ebédelt a regionális szervezet vezetőivel, és mint később megjegyezte, ezen elmondott mindent, amit akart, de napirendcsúszás miatt már nem tudott ott lenni az ASEAN plenáris ülésén. Ez utóbbin külügyminisztere, Rex Tillerson helyettesítette őt.

Az amerikai elnök már hazafelé tartva, a repülőgépen újságíróknak nyilatkozva sikeresnek minősítette 12 napos ázsiai körútját, amelynek során Japánban, Dél-Koreában, Kínában és Vietnamban is járt. Mint kifejtette, legalább 300 milliárd dollár összértékű üzletek megkötéséről állapodott meg, de lehet, hogy ennek háromszorosa lesz a végső összeg. Ismét elmondta, amit az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vietnami csúcstalálkozója előtt, hogy az Egyesült Államok többé nem tűrheti el a tartós igazságtalanságokat a kereskedelemben, ragaszkodni fog az egyenlőség és a kölcsönös előnyök elvéhez.

Trump még manilai sajtóértekezletén beszámolt arról, hogy Pekingben kérte Hszi Csin-ping kínai elnök segítségét három amerikai kosárlabdázó ügyében, mert őrizetben tartják őket bolti lopás gyanújával. Az amerikai elnök „sajnálatosnak” nevezte, amit a sportolók tettek, elmondta, hogy hosszú börtönbüntetésre is számíthattak, de Hszi Csin-ping „fantasztikusan” reagált. „Reméljük, jól végződik az ügy”, a kosárlabdások hamarosan hazajöhetnek – mondta Trump.

A manilai csúcson szinte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök volt az egyetlen külföldi vezető, aki hangsúlyosan felhozta a mianmari rohingja kisebbség tragédiáját, valamint a Fülöp-szigeteki drogellenes hadjárat és az önkényes emberölések problémáját. Trudeau sajtóértekezletén elmondta: kétoldalú találkozóján Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökkel szóvá tette, hogy Kanadát aggasztja az emberi jogok és a joguralom csorbulása az országban. „Az elnök figyelmesen végighallgatott, és találkozónk nagyon szívélyes és előremutató volt” – jelentette ki Trudeau.

Kapcsolódó cikkünk: Trump megtalálta a hangot Dutertével

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »