Kína tovább szövögeti a hálóját Észak-Korea körül?

Kína hosszú hónapok óta csökkenti az országban dolgozó észak-koreaiak számát a Nikkei japán lap értesülése szerint.

A gazdasági napilap megjegyezte, hogy japán és amerikai vélemények szerint a leghatékonyabb nyomás Phenjanra az olajszállítások csökkentése mellett a Kínában dolgozó észak-koreaiak számának a mérséklése, mivel többek között ez Phenjan egyik fontos devizabevételi forrása.

A lap úgy tudja, hogy még tavaly márciusban, amikor az ENSZ BT határozatban ítélte el Észak-Koreát a negyedik kísérleti atomrobbantása miatt, a kínai hatóságok azt javasolták egyes cégeknek, hogy ne alkalmazzanak észak-koreaiakat. Azóta ezeknek a kínai cégeknek a száma fokozatosan nő, különösen az Észak-Koreával határos kínai tartományokban. A Nikkei ugyanakkor rámutatott arra, hogy erről nincs hivatalos, írásos ajánlás.

Észak-Korea a nemzetközi szankciók miatt alig jut valutához, viszont minden importját valutában kell kifizetnie. Egyik fő valutaforrása az, hogy külföldre küldött észak-koreaiak “felajánlják” keresetüket az államnak. Miután a külföldre küldött észak-koreaiak általában fizikai munkát végeznek, fizetésük viszont Phenjanban köt ki, jogvédők szerint az észak-koreai vendégmunkások gyakorlatilag modernkori rabszolgák.

Pontosan ezért Bulgária, Csehország és Románia nemrég bejelentették, hogy nem “importálnak” több munkást a kommunista országból. Tovább a teljes cikkre

Egy másik japán lap, a Jomiuri Sinbun dél-koreai hírszerzési adatokra hivatkozva arról számolt be, hogy az utóbbi időszakban Kína valószínűleg csökkentette a kőolaj- és feldolgozott olajtermékek exportját Észak-Koreába. Helyi beszámolók szerint májusban háromszorosára ugrott a benzin ára, majd némileg csökkent, jelenleg kétszeres az ár a május előtti szinthez képest. Az áremelkedés elsősorban azzal függ össze, hogy az üzemanyagellátásban is a hadsereg élvez prioritást.

Szakértők szerint Japán és az Egyesült Államok gyakorlatilag kimerítették azokat a lehetőségeket, amelyekkel nyomást gyakorolhatnak Észak-Koreára, hogy hagyjon fel nukleáris kísérleteivel. Ezért kulcsfontosságúvá vált Kína, amely Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnere. Phenjan külkereskedelmének 90 százalékát bonyolítja le Pekinggel.

Egyes becslések szerint Kínában mintegy 90 ezer észak-koreai vállal munkát, több százmillió dollárral gyarapítva Észak-Koreát.

Phenjannak csaknem 1 milliárd dollár bevételkiesést okozott, hogy Kína tavaly jelentősen csökkentette a szén importját Észak-Koreából. Az idei veszteség valószínűleg még nagyobb lesz, mivel márciusban a kínai szénimport 99 százalékkal esett februárhoz képest (miután Kína februárban felfüggesztette szénimportját Észak-Koreából), áprilisban pedig megszűnt a behozatal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06358399 Supporters wave Corsican flags during a campaign meeting of the 'Pe a Corsica' (lit. Pour la Corse / eng. For Corsica) nationalist list ahead of the territorial elections in Corte, Corsica island, France, 29 November 2017. The elections will take place on 03 and 10 December in Corsica island.  EPA/OLIVIER SANCHEZ

Korzikán taroltak a függetlenségpártiak

A magát nacionalistának nevező pártszövetség nagyarányú győzelmet aratott vasárnap Korzikán a regionális parlamenti választások második fordulójában. A Franciaországhoz tartozó szigetet eddig is irányító erő kezdeményezi a tárgyalások megnyitását a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárták, hogy elszakadásra törekednének.

Read More »