Néhány kínai cég szankcionálása megbénítaná Észak-Koreát

Észak-Korea külföldi fedőcégek hálózatának segítségével kijátssza az ellene érvényben tartott nemzetközi büntetőintézkedéseket, és folytatni tudja tiltott katonai programjait, de elég volna csak viszonylag kevés kínai társaságot célba venni ennek akadályozására – állapítja meg egy washingtoni központú elemzőintézet kedden kiadott jelentésében.

Nem elég újabb és újabb szankciókat bevezetni Phenjan ellen annak érdekében, hogy lemondjon nukleáris és ballisztikusrakéta-programjáról, mert külföldi céghálózata segítségével, ártatlannak látszó kereskedelmi ügyletek révén hozzájut annyi pénzhez és olyan eszközökhöz, amelyekkel folytathatók e programok – olvasható a C4ADS nevű intézet elemzésében.

Minél szigorúbbak a szankciók, annál fontosabb szerepet játszanak a külföldi fedőcégek – teszi hozzá a C4ADS, amely szerint az eddigieknél célzottabb és pontosabban alkalmazott büntetőintézkedéseket kellene bevezetni Phenjan ellen, hogy rákényszerítsék: térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az intézet szerint 2013 és 2016 között alig több mint 5000 olyan kínai cég volt, amely kereskedett Észak-Koreával – árut szállított neki a világból és vásárolt tőle -, miközben Dél-Koreával 67 ezer kínai cég kereskedett. Ráadásul tavaly mindössze 10 cég vitte be Kínába az Észak-Koreából elindított áruk 30 százalékát.

A C4ADS kiemel egy kínai céget, a Dandong Dongyuant, amely az említett négy évben 28,5 millió dollár értékű árut szállított Észak-Koreába, részben kettős – katonai és polgári – felhasználású termékeket. A C4ADS szerint Washington és Szöul már büntette a Dandong Dongyuant.

Elég volna csak az ilyen jelentősebb kínai cégeket büntetni, máris nagyban meg lehetne bénítani Észak-Korea kereskedelmét. Észak-Korea nem annyira elszigetelt ország, mint sokan gondolják, de szankciókkal nyomást lehet rá gyakorolni – állapítja meg az elemzőintézet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »