Az USA több céget és személyt sújtott szankciókkal Észak-Korea miatt

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön feketelistára tett kilenc vállalatot és kormányzati intézményt és három fizikai személyt, köztük két orosz céget és egy orosz állampolgárt is Észak-Korea nukleáris programjának állítólagos támogatása miatt. Az amerikai szankciók többek között az észak-koreai hadsereg és az észak-koreai fegyveres erők minisztériuma ellen irányulnak.

A minisztérium közölte: a feketelistára felkerült az 1978-ban született Igor Micsurin, a szankciók által szintén érintett Ardis-Bearings vállalat főigazgatója, valamint az észak-koreai Kim Szu-Kvang és a Kínában élő, szintén észak-koreai Ri Szong-Hjok. Kim Szu-Kvang a minisztérium szerint az észak-koreai hírszerzésnek dolgozott az ENSZ egyik európai székhelyű szervezetében.

A büntetőintézkedések értelmében az érintett személyek Egyesült Államokban lévő vagyonát befagyasztják, az ország területére nem utazhatnak be, amerikai állampolgároknak pedig büntetés terhe mellett tilos kereskedelmi kapcsolatba lépni velük.

Washington szerint Micsurin moszkvai székhelyű cége egy észak-koreai kereskedelmi vállalat beszállítója, s ez utóbbinak köze van a hadikommunista rezsim nukleáris- és rakétaprogramjához. Egy másik orosz cég, az Independent Petroleum azért került tiltólistára, mert üzemanyag szállításáról írt alá szerződést Észak-Koreával.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szankciós listára tett egy cinkkitermeléssel foglalkozó észak-koreai nagyvállalatot, valamint a Korea Computer Center nevű céget is, amelyről úgy tartják, hogy egy állami fenntartású számítástechnikai kutatási központ, s szoftverfejlesztéssel, valamint programozással termel valutabevételt a phenjani rezsim számára. A washingtoni tárca emellett közölte, hogy a Korea Computer Centernek irodái vannak Németországban, Kínában, Szíriában, Indiában és a Közel-Keleten is.

Az Interfax orosz hírügynökség Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettesre hivatkozva azt közölte, hogy Oroszország meglepődött és aggódik az orosz cégek és egyik állampolgára ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedések miatt. Jelezte, hogy Moszkva válaszlépésekre készül.

Az USA az ENSZ BT-t is új szankciók kivetésére buzdítja

Washington újabb szankciókat javasolt az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) Észak-Korea ellen atom- és rakétaprogramja miatt. A javaslat ismételten „a leghatározottabban” elítéli az észak-koreai rendszer nukleáris és ballisztikusrakéta-kísérleteit, s felszólítja Phenjant, hogy „maradéktalanul, visszafordíthatatlanul és ellenőrizhetően” mondjon le fegyverkezési (beleértve nukleáris) programjáról.

A szankciókról szóló határozattervezethez csatolt mellékletben 14 személyt és 4 vállalatot neveznek meg, akiket és amelyeket szankcionálnak, mert hozzájárultak a phenjani katonai programok fejlesztéséhez. Az amerikai sajtóban kiszivárgott értesülések szerint a listán bankvezetők, kereskedelmi cégek és az észak-koreai állampárt vezetői találhatóak.

A javaslatot az Egyesült Államok előzetesen egyeztette Kínával, de az ENSZ-ből származó csütörtök esti információk szerint a BT többi tagja sem jelezte, hogy megvétózná a határozat elfogadását.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet már kedden jelezte újságíróknak, hogy Washington és Peking – részletes egyeztetések után – várhatóan megállapodik az Észak-Korea ellen hozandó újabb szankciókban.

Az ENSZ BT tavaly két határozatot fogadott el a Phenjan elleni gazdasági szankciók szigorításáról. A mostani javaslatról pénteken szavaznak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »