Nem sokat érnek az Észak-Korea elleni szankciók, de Kína segíthet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciói szemmel láthatóan nem tudják meggátolni Észak-Koreát abban, hogy fegyvert exportáljon – jelentette ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet egyik kutatója egy csütörtökön megjelent interjúban.

Peter Wezeman az Amerika Hangja (VOA) rádiónak adott interjút e-mailben, melyben közölte, hogy Észak-Korea folytatólagosan megsérti az ENSZ rá vonatkozó büntetőintézkedéseit: kézifegyvereket és hagyományos fegyverek gyártásának technológiáját exportálja hat-hét országba. Iránról és Szíriáról lehet hallani, hogy az utóbbi években rendszeresen vásároltak észak-koreai fegyvereket és gyártási technológiát.

Nemrég az szerepelt a SIPRI egyik jelentésében, hogy a Gázai övezetet az ellenőrzése alatt tartó Hamász radikális palesztin szervezet és a nagy-britanniai központú Palesztinok Hazatérése Központ (PRC) – amely a szülőföldjükre való visszatérésben segíti a palesztinokat – valószínűleg harckocsi-elhárító rakétákat vásárolt Észak-Koreától. Elképzelhető, hogy a szállítás Szudánon vagy Egyiptomon keresztül történt.

Más médiumok, mint például a Kyodo japán hírügynökség vagy a DEBKAfile izraeli katonai hírszerző portál is hasonló jelentéseket tett közzé.

Az ENSZ november végén bővítette a szankciók körét, így 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára mérsékelték az észak-koreai szénkivitel maximális éves mennyiségét, valamint megtiltották Phenjan számára a réz, nikkel, ezüst és cink külföldre történő eladását is.

Miután Észak-Korea február 12-én újabb közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, Kína február 19-étől év végéig a teljes észak-koreai szénimportját felfüggesztette. A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, és szénexportjának 40 százalékban Kína a felvevőpiaca, így szakértők szerint Kína az egyetlen ország, amely valódi nyomást tud gyakorolni Észak-Koreára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Yonhap / Kitekintő

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »