Hamarosan kiderülhet, hogyan készülnek a Brexitre az alapkezelők

Részletes tájékoztatást kért a brit pénzügyi felügyelet a legnagyobb londoni alapkezelő társaságoktól arról, hogy milyen készenléti tervekkel készülnek a brit EU-tagság megszűnésének lehetséges következményeire.

A londoni pénzügyi szektor magatartási normáinak betartatására hivatott hatóság, a Financial Conduct Authority (FCA) a Financial Times csütörtöki beszámolója szerint elsősorban aziránt érdeklődik a 30 kérdésből álló kérdőíven, hogy a Cityben működő intézményi befektetési társaságok üzleti modelljére várhatóan miként hat Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

A kérdések között szerepel az is, hogy az alapkezelő cégek tervezik-e munkahelyek, illetve tevékenységi területek áthelyezését Londonból más EU-országokba.

Nemrégiben a Bank of England is levélben fordult a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának vállalataihoz, figyelmeztetve e cégeket arra, hogy az eddiginél alaposabban fel kell készülniük a brit EU-tagság megszűnéséből eredő “minden eshetőségre”.

A brit jegybank meglehetősen kemény hangvételű levelében felrótta, hogy a City cégeinek felkészültsége “egyenetlen”, és az eddig kidolgozott készenléti terveket sem vizsgálták meg abból a szempontból, hogy kiállnák-e a Brexit-folyamat lehetséges legkedvezőtlenebb kimenetelének próbáját.

A Bank of England felhívása e legkedvezőtlenebb lehetőségek közé sorolta, hogy a kilépési tárgyalások végéig esetleg nem születik új kereskedelmi, vagy pénzügyi szabályozói-felügyeleti megállapodás London és az Európai Unió között.

A jegybank július 14-éig írásos igazolást kért a City minden egyes pénzügyi szolgáltatási cégétől arról, hogy vállalatvezetésük foglalkozik a brit EU-tagság megszűnésére felkészítő készenléti tervek összeállításával. A Bank of England rövid írásos összefoglalót is kért a bankoktól e tervekről, és biztosítékokat arra, hogy a készenléti tervek a lehetséges forgatókönyvek széles körére adnak megfelelő választ.

A pénzügyi felügyelet nem sokkal korábban a brit kormány figyelmét hívta fel arra, hogy a londoni pénzügyi szektor több ezer szolgáltató cégének tevékenysége függ a passporting jogoktól, vagyis az EU kontinentális piacaira, főleg az euróövezeti piacokra bejárást biztosító szolgáltatási engedélyektől, és ezért súlyos kockázatot jelentene, ha Nagy-Britannia kivonulna az Európai Unió belső piacáról is.

Az FCA akkori tanulmányában szereplő adatok szerint 5476 londoni székhelyű pénzügyi szolgáltató csoportnak összesen csaknem 340 ezer aktív passporting engedélye van jelenleg arra, hogy az EU más gazdaságaiban is kínálhassa szolgáltatásait.

Az utóbbi időszakban több nagy bankcsoport is jelezte, hogy a brit EU-tagság megszűnésére készülve terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba. A Deutsche Bank a minap közölte, hogy négyezer citybeli állást is elvihet máshová; ez a cég londoni alkalmazotti állományának a fele. Hasonló tervekről számolt be a Goldman Sachs, Barclays és a JP Morgan is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »