38 milliárd fontba kerülhet a pénzügyi cégeknek a „hard Brexit”

A brit pénzügyi ágazat akár 38 milliárd fontot is veszíthet, ha ténylegesen megvalósítják az úgynevezett „hard Brexitet”. Ez azt jelentené, hogy Nagy-Britannia nem csak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonulna.

Ha a londoni City pénzügyi szolgáltató szektorának vállalatai elveszítenék pénzügyi szolgáltatásnyújtási engedélyüket Európa-szerte, az körülbelül 75 000 munkahely megszűnését jelentené – áll az Oliver Wyman nemzetközi menedzsment-tanácsadó cég legutóbbi jelentésében. Egyre nagyobb a spekuláció, hogy az ágazat – amely magában foglalja a lakossági bankokat, a vagyonkezelőket, a biztosítókat és a befektetési bankokat – elveszíti jogait, amint a brit kormány megkezdi a tárgyalásokat az EU-ból való kilépésről.

„Mindenki érdekeit szolgálja, hogy a tárgyalások után mindkét fél pozitívan jöjjön ki az ügyből, egy kölcsönösen előnyös megoldást találva, mely minimális károkat okoz az iparnak és előnyökhöz juttatja az ügyfeleket” – nyilatkozta Hector Sants, az Oliver Wyman alelnöke, a brit pénzügyi felügyelet korábbi vezetője. A brit székhelyű bankok folyamatosan arra törekednek, hogy a kormány biztosítson egy átmeneti időszakot az iparágnak. London jövőbeli szerepe – mint Európa pénzügyi központja – nagyon fontos tárgyalási pont lesz a Brexit kapcsán, mivel ez a szigetország legnagyobb export-szektora és innen jönnek a legnagyobb adóbevételek.

A jelentés szerint Nagy-Britannia pénzügyi szolgáltató ágazata 190-205 milliárd fontos bevételt generál évente, valamint 1,1 millió embert foglalkoztat. Az iparág körülbelül évente 60-67 milliárd font adót jelent az országnak. A tanácsadó cég két különböző Brexit-forgatókönyv hatását ismerteti a jelentésben. A legrosszabb esetben, ahol a nemzetközi bankok elveszítik hozzáférésüket az egységes piachoz, a nettó bevétel 32-38 milliárd fontra süllyedne, valamint 75 000 ember veszítené el a munkáját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply