Bulgária, Csehország és Románia nem foglalkoztat több észak-koreait

Bulgária, Csehország és Románia nem „importál” több munkást Észak-Koreából, mert a dolgozóktól a hadikommunista diktatúra elveszi a keresetüket – tudatta hétfőn közleményben a szöuli bolgár nagykövetség.

Észak-Korea a nemzetközi szankciók miatt alig jut valutához, viszont minden importját valutában kell kifizetnie. Egyik fő valutaforrása az, hogy külföldre küldött észak-koreaiak „felajánlják” keresetüket az államnak. Miután a külföldre küldött észak-koreaiak általában fizikai munkát végeznek, fizetésük viszont Phenjanban köt ki, jogvédők szerint az észak-koreai vendégmunkások gyakorlatilag modernkori rabszolgák.

Mintegy 50-60 ezerre tehető a külföldön dolgozó észak-koreaiak száma, akik többnyire bányászattal, fakitermeléssel foglalkoznak, esetleg a ruhaipar vagy az építőipar ad nekik munkát. Phenjan mintegy 100 millió dollárhoz juthat így évente.

  • Oroszországban más a helyzet
Körülbelül 50 ezer észak-koreai állampolgár dolgozik orosz építési és fafeldolgozó területeken az észak-koreai hírszerző szolgálat felügyelete alatt. Az észak-koreai állam keresetük nagy részét elveszi, de a maradék rész még így is sokkal több, mint amit otthon kapnának, így ezekhez a munkahelyekhez csak megvesztegetéssel lehet hozzájutni. Ha bármelyik munkásnak eszébe jutna megszökni, az orosz hatóságok átadják őket az észak-koreai kormánynak. Oroszország korábbi nyugatbarát elnöke, Borisz Jelcin még engedte, hogy a szökevények közül néhány elrejtőzzön az országban, de azoknak az időknek már vége.

Kapcsolódó cikkünk: Oroszország és Észak-Korea titkos kapcsolata

Forrás: MTI/Yonhap/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »