Új típusú rakétával szórakozik Észak-Korea

Észak-Korea hétfő hajnalban ismét fellőtt egy Scud-típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát.

A löveg hat percet repült és 450 kilométert tett meg, mielőtt a Japán-tengerbe csapódott – írja a Reuters. A mostani támadás tovább szítja a feszültséget a déli szomszéddal, valamint Kínával és Japánnal. Dél-koreai források szerint ilyen típusú rakétából komoly készletei lehetnek Észak-Koreának.

A rakétát Vonszan városának környékéről lőtték fel kelet felé irányozva. A hírről azonnal értesült Dél-Korea elnöke, Mun Dzsein, aki rögtön összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Észak-Korea legutóbb egy hete hajtott végre – általa sikeresnek mondott – kísérletet közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely 560 kilométeres magasságot ért el, és mintegy 500 kilométeres távolságra repült, mielőtt becsapódott a Csendes-óceánba.

Phenjan 2016 eleje óta két kísérleti atomrobbantást és számos ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) élesen elítélte a rakétakísérletet, egyben kilátásba helyezte az ország ellen bevezetett büntetőintézkedések további szigorítását. A BT szerint Phenjan kihívó magatartása aláássa a térség biztonságát, ezért a testület felszólította, hogy mondjon le a rakéta- és nukleáris kísérleteiről.

Kapcsolódó cikkünk: Kim csillagai: ez a trió áll Észak-Korea rakétaprogramja mögött

Oroszország elítéli az újabb észak-koreai rakétakísérletet, ugyanakkor önmérsékletre szólít fel – jelentette ki Vlagyimir Tyitov külügyminiszter-helyettes hétfőn.

„Természetesen elítéljük (a rakétakísérletet), aggaszt bennünket a helyzet” – mondta a politikus Moszkvában újságíróknak. „Ezzel egy időben arra hívjuk fel együttműködő partnereinket, hogy nyilvánítsanak önmérsékletet, egyebek között a régióban kifejtett katonai aktivitás kérdésben” – tette hozzá.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI / Reuters / Yonhap / Kitekintő

Friss hírek