Íme az új amerikai költségvetési terv, máris esik az olajár

Donald Trump amerikai elnök kormányzata a kongresszus elé terjesztette a 2018. évi költségvetési tervezetét. Az új költségvetési év októberben indul.

A dokumentum szerint a kormány csökkenteni tervezi a jóléti kiadásokat, miközben növeli a védelmi és határőrizeti kiadásokat. A költségvetési terv készítői bizakodóak, és azzal számolnak, hogy tíz éven belül kiegyensúlyozottá válik a költségvetés, ehhez 3,6 ezer milliárd dollárral kell majd csökkenteni a kiadásokat.

A költségvetési tervezet szerint Donald Trump elnökségi idejének lejártáig a gazdaság évi átlagosan 3 százalékkal nő. Ez a várakozás meghaladja a kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) 1,9 százalékos átlagos növekedésre vonatkozó becslését.

A költségvetési tervezet részletei:

  • Az amerikai elnök 2018-ra 1,6 milliárd dollárt kér a Mexikóval közös határon létrehozandó kerítés építésére. A teljes bekerülési összeg hivatalos számítások szerint 21,6 milliárd dollár.
  • A Pentagon költségvetését 52 milliárd dollárral 639 milliárd dollárra tervezi növelni jövőre az amerikai kormány.
  • A kormány a következő tíz évben a mezőgazdasági ágazatnak 46,54 milliárd dollárral kevesebb pénzt adna, ezen belül 38 milliárd dollárral csökkentené a támogatások összegét.
  • A Fehér Ház értékesítené az olajtartalék felét, és részben az ebből származó bevételt is felhasználná a költségvetés hiányának csökkentésére.
  • A tervezet szerint segélyekre és külföldi programok támogatására 29,1 százalékkal kevesebbet, 28,2 milliárd dollárt fordítanának az októberrel kezdődő új költségvetési évben.

A költségvetési tervezet előirányozza az idősek, illetve a szegények egészségügyi ellátását biztosító Medicare és a Medicaid programok átalakítását. Amerikai költségvetésben először szerepel a fizetett szülési szabadság tétel, a kormány hat hetes fizetett szülési szabadságot javasol.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az olajárra máris hatással van a tervezet

A kedden ismertetett 2018. évi amerikai költségvetési tervezet azt irányozza elő, hogy tíz éven belül kiegyensúlyozottá válik a büdzsé. A cél érdekében a kormányzat több területen csökkentené a kiadásokat és egyebek között eladná a stratégiai olajtartalék felét, amitől 16,5 milliárd dollár bevételt vár az októberrel induló új költségvetési évben.

Elemzők szerint azonban, ha Washington rázúdítaná a piacra az olajtartalékának egy részét, az komolyan keresztbe tenne az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló államok erőfeszítésének, hogy feltornásszák az energiahordozó árát.

Az olajexportálók a múlt év végén arról döntöttek, hogy visszafogják a termelésüket, hogy eltüntessék a piacokon évek alatt felhalmozódott olajtöbbletet, és ezzel emelkedésre bírják a kőolaj árát.

Az OPEC és a szervezeten kívüliek épp csütörtökön egyeztetnek Bécsben arról, hogy júliustól további kilenc hónapig fenntartanák a januártól hat hónapra életbe léptetett termeléscsökkentést, mert a kőolaj ára nem a várt mértékben emelkedett. Bővebben

Amennyiben Washington úgy döntene, hogy megszabadul stratégiai olajtartalékának a felétől, akkor a piac a kőolaj árának a csökkenésével reagálna. A csütörtöki bécsi ülés résztvevőinek ezt az új tényt is figyelembe kell majd venniük, amikor döntenek a termelésről.

Kedden, röviddel 9 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 47 cent (0,87 százalék) csökkenéssel 53,40 dolláron állt.

Forrás: MTI/AP/Reuters/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »