Íme az új amerikai költségvetési terv, máris esik az olajár

Donald Trump amerikai elnök kormányzata a kongresszus elé terjesztette a 2018. évi költségvetési tervezetét. Az új költségvetési év októberben indul.

A dokumentum szerint a kormány csökkenteni tervezi a jóléti kiadásokat, miközben növeli a védelmi és határőrizeti kiadásokat. A költségvetési terv készítői bizakodóak, és azzal számolnak, hogy tíz éven belül kiegyensúlyozottá válik a költségvetés, ehhez 3,6 ezer milliárd dollárral kell majd csökkenteni a kiadásokat.

A költségvetési tervezet szerint Donald Trump elnökségi idejének lejártáig a gazdaság évi átlagosan 3 százalékkal nő. Ez a várakozás meghaladja a kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) 1,9 százalékos átlagos növekedésre vonatkozó becslését.

A költségvetési tervezet részletei:

  • Az amerikai elnök 2018-ra 1,6 milliárd dollárt kér a Mexikóval közös határon létrehozandó kerítés építésére. A teljes bekerülési összeg hivatalos számítások szerint 21,6 milliárd dollár.
  • A Pentagon költségvetését 52 milliárd dollárral 639 milliárd dollárra tervezi növelni jövőre az amerikai kormány.
  • A kormány a következő tíz évben a mezőgazdasági ágazatnak 46,54 milliárd dollárral kevesebb pénzt adna, ezen belül 38 milliárd dollárral csökkentené a támogatások összegét.
  • A Fehér Ház értékesítené az olajtartalék felét, és részben az ebből származó bevételt is felhasználná a költségvetés hiányának csökkentésére.
  • A tervezet szerint segélyekre és külföldi programok támogatására 29,1 százalékkal kevesebbet, 28,2 milliárd dollárt fordítanának az októberrel kezdődő új költségvetési évben.

A költségvetési tervezet előirányozza az idősek, illetve a szegények egészségügyi ellátását biztosító Medicare és a Medicaid programok átalakítását. Amerikai költségvetésben először szerepel a fizetett szülési szabadság tétel, a kormány hat hetes fizetett szülési szabadságot javasol.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az olajárra máris hatással van a tervezet

A kedden ismertetett 2018. évi amerikai költségvetési tervezet azt irányozza elő, hogy tíz éven belül kiegyensúlyozottá válik a büdzsé. A cél érdekében a kormányzat több területen csökkentené a kiadásokat és egyebek között eladná a stratégiai olajtartalék felét, amitől 16,5 milliárd dollár bevételt vár az októberrel induló új költségvetési évben.

Elemzők szerint azonban, ha Washington rázúdítaná a piacra az olajtartalékának egy részét, az komolyan keresztbe tenne az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló államok erőfeszítésének, hogy feltornásszák az energiahordozó árát.

Az olajexportálók a múlt év végén arról döntöttek, hogy visszafogják a termelésüket, hogy eltüntessék a piacokon évek alatt felhalmozódott olajtöbbletet, és ezzel emelkedésre bírják a kőolaj árát.

Az OPEC és a szervezeten kívüliek épp csütörtökön egyeztetnek Bécsben arról, hogy júliustól további kilenc hónapig fenntartanák a januártól hat hónapra életbe léptetett termeléscsökkentést, mert a kőolaj ára nem a várt mértékben emelkedett. Bővebben

Amennyiben Washington úgy döntene, hogy megszabadul stratégiai olajtartalékának a felétől, akkor a piac a kőolaj árának a csökkenésével reagálna. A csütörtöki bécsi ülés résztvevőinek ezt az új tényt is figyelembe kell majd venniük, amikor döntenek a termelésről.

Kedden, röviddel 9 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 47 cent (0,87 százalék) csökkenéssel 53,40 dolláron állt.

Forrás: MTI/AP/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »