Horribilis összegbe fog kerülni Trump fala

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium belső jelentése szerint Donald Trump mexikói határra tervezett falának megépítése több, mint 21 milliárd dollárba fog kerülni, valamint körülbelül 3,5 év alatt készül majd el.

Trump választási kampánya során mintegy 12 milliárd dollárra becsülte az építkezés várható költségeit, míg Paul Ryan republikánus házelnök szerint a várható összeg maximum 15 milliárd dollár volt.

A jelentésben az áll, hogy a mintegy 2000 kilométer hosszú szakaszon három lépésben tervezik megépíteni a kerítésből és falból álló határt, melyet 2020 végéig kívánnak befejezni. A határ jelenleg 1046 kilométer hosszúságban van megerősítve; a további építkezéssel ezt a már meglévő falat terjesztenék ki a két ország közötti teljes határra. Az első – és egyben legkisebb – fázisban egy 42 kilométeres szakasz felhúzását tervezik San Diegonál, El Pasónál, valamint a Rio Grande völgyében, Texasban.

  • Előzmények
Donald Trump amerikai elnök egyik legjelentősebb kampányígérete volt, hogy falat épít az Egyesült Államok és Mexikó határán, amit Mexikóval akar kifizettetni. Emiatt az elmúlt hetekben feszültté vált a két ország viszonya. Enrique Pena Nieto mexikói elnök le is mondta tervezett washingtoni látogatását. Trump január 25-én aláírta a fal felépítéséről szóló rendeletét, és azt mondta, hogy a terv kivitelezéséhez haladéktalanul hozzákezdenek.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen létesítmény megakadályozza a kábítószer csempészését, útját állja a bűnözésnek és a törvénytelen migránsok átszivárgásának az Egyesült Államokba, és Mexikó „így vagy úgy megfizeti” a fal költségeit.

Az építkezés első szakasza relatíve olcsónak ígérkezik: 360 millió dollár, amely viszonylag egyszerű módja lesz a Trump-hívek kielégítésének, miszerint kampányában tett ígéretéhez híven korlátozza az illegális bevándorlást.

Később azonban megdrágítja a költségeket, hogy sok, jelenleg magántulajdonban lévő területen kell folytatni az építkezést, valamint a környezetvédelmi követelményeknek való megfelelés önmagában 11 millió dolláros költséget jelent mérföldenként.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »