Küszöbön áll Moszul felszabadítása

Moszul felszabadítása küszöbön áll, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet napjai meg vannak számlálva – mondta hétfőn az ENSZ iraki megbízottja, Jan Kubis volt szlovák külügyminiszter a világszervezet biztonsági tanácsa előtt.

Kubis kiemelte: ennek ellenére a harcok „hatalmas kihívást jelentenek”, az Iszlám Állam szélsőségesei egyre többször használják élő pajzsként a civileket. Kubis elmondta: arra számít, hogy a főbb katonai műveletek az év végéig lezárulnak, de az Iszlám Állam továbbra is képes lesz terrorcselekmények elkövetésére Irakban, és más terrorcsoportokhoz hasonlóan megpróbálják majd kihasználni a helyi lakosság felekezeti vagy etnikai megosztottságát.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására. A város keleti felét januárra megtisztították a szélsőségesektől, és februárban a Tigris folyó nyugati partján fekvő városrész ostroma is megkezdődött.

Moszul, Ninive kormányzóság központja 2014-ben esett el, amikor az Iszlám Állam fegyveresei gyakorlatilag megfutamították a kormányerőket, és Irak északi és nyugati részének jelentős hányadát ellenőrzésük alá vonták.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »