Komoly ára lenne az észak-koreai háborúnak

A Capital Economics gazdasági kutatóintézet legújabb jelentése szerint a drágább fogyasztói elektronika, a globális kereskedelem szétzilálása és a magasabb amerikai szövetségi adósság a legfontosabb következményei egy esetleges háborúnak a Koreai-félszigeten.

Az amerikai és a dél-koreai fegyveres erők beavatkozása az észak-koreai konfliktusba ugyan csak a legvégső lehetőség Washington és Szöul számára azon törekvésükben, hogy megállítsák Észak-Korea nukleáris fejlődését, de sokan úgy vélik, hogy a katonai akció kockázata folyamatosan nő: lassan nem lesz más megoldás a kommunista ország „megzabolázására”. Ezt nemrég Mun Dzse In új dél-koreai államfő is kilátásba helyezte.

Ha katonai akció tör ki a Koreai-félszigeten, az a globális iparágakat minden bizonnyal befolyásolni fogja, tekintettel az Egyesült Államok részvételének valószínűségére és a dél-koreai ökológiai lábnyom méretére.

Az okostelefonok árai emelkedni fognak

Dél-Korea a világ negyedik legnagyobb elektronikai árucikk gyártója – hozzáadott érték alapon -, ami a globális termelésnek csak mintegy hat százalékát teszi ki – áll a jelentésben. „Még egy viszonylag rövid katonai konfliktus is katasztrofális károkat okozna Dél-Korea gazdaságában” – állítja a Capital Economics, hozzátéve, hogy a gyártási szektor valószínűleg nagyon megsínylené a helyzetet.

Ha az elektronikai gyártás az Észak-Koreával folytatott háború során megsérülne, a vállalatok megpróbálnának alternatív szolgáltatókat találni, de a globális gazdaságnak nincs elég tartalékkapacitása az elvesztett dél-koreai teljesítmény kompenzálására. Ez azt jelenti, hogy világszerte sok vállalat kénytelen lesz leállítani a termelést, ami a különböző elektronikai termékek gyors és globális drágulását eredményezheti.

A probléma azonban nem áll meg itt: a drágább termékek hatással lehetnek ugyanis a fejlett gazdaságokra.

„Az amerikai elektronikai termékekre fordított kiadások, beleértve az okostelefonokat, a fényképezőgépeket, a tableteket és a számítógépeket, a fogyasztói inflációs kosár nagyjából 1 százalékát teszik ki. Ha a koreai háború megduplázza az árakat, az 1 százalékponttal növelné az amerikai inflációt” – figyelmeztetett a jelentés. Ez esetben a többi iparosodott ország is hasonló hatásokkal fog szembesülni, ezáltal a fogyasztók reál vásárlóereje csökken, és az alacsonyabb kiadások végül arra ösztönözhetik a központi bankokat, hogy kamatemelésekkel reagáljanak.

A globális kereskedelem megszakad

„A világgazdaságra gyakorolt legnagyobb hatás valószínűleg a globális kereskedelmi folyamatok megzavarása révén lesz érezhető, köszönhetően Dél-Korea mélyreható integrációjának a regionális és globális gyártási ellátási láncokba” – mondta a Capital Economics.

A világ tíz legforgalmasabb árukikötője közül kilenc Ázsiában található, beleértve a dél-koreai Puszan kikötővárost is. Így előbb-utóbb azok az országok is érintettek lesznek, amelyek közvetlenül nem vesznek részt a konfliktusban, ha a Koreai-félsziget túlságosan veszélyessé válik a térségben történő szállításhoz.

Az amerikai adósság növekedhet

„Egy esetleges elhúzódó háború jelentősen felemelheti a szövetségi adósságot az Egyesült Államokban, amely a GDP 75% -ában már így is elég magas” – állítja a jelentés. De mivel Washingtonnak jelenleg katonai fölénye van Phenjannal szemben, a Capital Economics úgy véli, hogy bármilyen konfliktus viszonylag rövid időtartamú lenne: „inkább hónapok, mint évek”.

Ha az Egyesült Államok részt vesz Dél-Korea háború utáni újjáépítésében, ez tovább növelheti Washington pénzügyi terheit. „Ha az USA ugyanolyan összeget költene Dél-Koreában az újjáépítésre, mint Irakban és Afganisztánban, a GDP további 30 százalékát adhatnák hozzá a nemzeti adóssághoz” – figyelmeztet a jelentés.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »