Megegyezett Kína és az ASEAN a Dél-kínai tengerrel kapcsolatban

Kína és a dél-kelet ázsiai országok megállapodtak csütörtökön a vitatott dél-kínai tengeri területekre érvényes magatartási kódex kereteiben – jelezte a kínai külügyminisztérium. Ezzel a felek lépéseket tesznek afelé, hogy a feszültség csökkenjen a stratégiailag kulcsfontosságú vízi úton.

Kína és a Dél-Kelet Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagjai reménykednek abban, hogy ebben az évben megegyeznek a keretrendszerről, 15 évvel azután, hogy ígéretet tettek annak elkészítésére. Néhány ASEAN diplomata ugyanakkor nyugtalan azzal kapcsolatban, Kína vajon őszinte-e, és vajon az ASEAN elég befolyással rendelkezik-e ahhoz, hogy Kína valóban elkötelezze magát a szabályok betartatására.

A Spratly-szigetek vitatott területei - Kép forrása: Quora

A Spratly-szigetek vitatott területei – Kép forrása: Quora

Több délkelet ázsiai ország, köztük Vietnam és a Fülöp-szigetek, valamint az Egyesült Államok aggodalmukat fejezték ki a kínai militarizáció miatt a Dél-kínai tengeren, beleértve a leszállópályák építését mesterséges szigeteken. Kína ugyanakkor nemcsak a militarizációt, hanem a mesterséges szigetek létét is tagadja.

A kínai és az ASEAN tisztviselők találkozója után Kína külügyminisztere kijelentette, hogy megállapodtak a keretrendszerről, de annak tartalmáról egyelőre nem árult el részleteket.

Mindegyik fél támogatja az egyezmény használatát a viták kezelésére, a tengerészeti együttműködés elmélyítésére, és mindenki fontosnak tartja a kódexről való további konzultációkat, ezzel közösen fenntartva a békét és stabilitást a Dél-kínai tengeren” – tette hozzá közleményében.

Az állami TV-ben Liu Zhemin külügyminiszter helyettes beszélt az egyezményről, amit úgy jellemzett, hogy átfogó és figyelembe veszi valamennyi fél aggályait, ugyanakkor jelzést tett arra vonatkozóan is, hogy mások maradjanak ki ebből, valószínűleg az Egyesült Államokra célozva.

„Reméljük, hogy a kódexre vonatkozó konzultációink nem adnak alapot semmilyen külső beavatkozásra” – mondta Liu.

Szingapúr külügyminisztere Chee Wee Kiong elmondta, hogy a tervezetet augusztusban terjesztik elő egy találkozón a Fülöp-szigeteken, amin Kína és az ASEAN országok külügyminiszterei vesznek majd részt.

Kína igényt tart majdnem az egész Dél-kínai tengerre, ahol évente mintegy 5 billió dollár értékű áru halad át , azonban Brunei, Malaysia, a Fülöp-szigetek, Taiwan és Vietnam is igényt tart egyes területekre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek