Radikálisan csökkentik az atomenergia arányát a franciák

Franciaország 2025-re 50 százalékra tervezi csökkenteni az atomenergia arányát a lakossági energiafogyasztásban, és várhatóan bezárja a legrégebbi atomerőművét – közölte csütörtökön Nicolas Hulot, az új francia kormány környezetvédelmi minisztere.

“2025-re a tegnapihoz – és nem a holnapihoz – képest 50 százalékra csökkentjük az atomenergia arányát”- mondta a korábbi harcos környezetvédő a France 2 közszolgálati televízióban. Hulot megerősítette, hogy konzultációk után bezárják a fessenheimi atomerőművet.

Francois Hollande, az előző államfő legutóbb 2016-ban helyezte kilátásba az ország keleti részében működő atomerőmű bezárását, és azt is megerősítette, hogy a lakossági energiafogyasztásban a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos arányát 50 százalékra kívánja csökkenteni.

Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Hat évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande azóta többször is ígéretet tett arra, hogy Franciaország végleg bezárja a létesítményt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply