Észak-Korea tovább feszíti a húrt, lassan valaki tényleg nekimegy

Észak-Korea szombaton hajnalban újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely azonban minden jel szerint pár perces repülés után, 71 kilométer magasan felrobbant – adta hírül a dél-koreai hadsereg.

A rakéta – amerikai értékelés szerint – valószínűleg közép-hatótávolságú, KN-17 típusú volt. Startja a kommunista ország nyugati részén történt, helyi idő szerint hajnali fél hatkor. A rakéta nem hagyta el Észak-Korea területét. A dél-koreai hadvezetés nyilatkozatban tudatta, hogy további információkat elemez a rakétakísérletről.

Jelenleg a kapcsolatok különösen feszültek Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén reálisnak mondta a veszélyt, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Dél-Korea vagy Japán ellen, és ezért „cselekedni kell, mielőtt megteszi.”

Japán a szombati észak-koreai rakétafellövésről kormányszóvivőn keresztül közölte, hogy képtelen elfogadni a kommunista ország sorozatos provokációit.

Donald Trump amerikai elnök egyelőre csak Twitter-üzenetben reagált. Mint írta: Észak-Korea nem tartotta tiszteletben Kína és nagyra becsült elnökének kívánságait, amikor ma – bár sikertelenül – rakétát bocsátott fel.”

Amiért Trump Kínát említette, annak oka az, hogy Washington már többször kérte Pekinget, zabolázza meg Észak-Koreát. A kérésnek Kína – például észak-koreai szénimportja csökkentésével – megpróbál eleget tenni. Trump egy pénteken megjelent interjúban dicsérte is Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki álláspontja szerint megpróbálja féken tartani Észak-Koreát. „Nagyon kitartóan próbálkozik, nem akar zűrzavart és vért látni, jó ember” – fogalmazott a kínai elnökről, akivel áprilisban a floridai Mar-a-Lagóban tárgyalt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Észak-Korea: ne higgyétek, hogy valaha feladjuk az atomarzenálunkat

Észak-Korea ENSZ-nagykövetének helyettese „szertelen álomnak” minősítette az Egyesült Államok erőfeszítéseit, amelyekkel Washington meg akar szabadulni a kommunista ország atomarzenáljától.

„Észak-Korea nukleáris fegyverzete sohasem volt politikai alkudozás és gazdasági osztozkodás tárgya”

– mondta Kim Ir Rajong pénteken az AP amerikai hírügynökségnek. „Dióhéjban összefoglalva: a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság már közölte, hogy nem vesz részt semmilyen tárgyaláson, amely atomfegyvereinek leszereléséről szól” – tette hozzá a diplomata, majd elismételte, hogy országa atomprogramját az Egyesült Államok provokálta ki ellenséges politikájával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Teljességgel Washington hibáztatható azért, hogy a Koreai-félsziget atomháború szélére sodródott, mert az utóbbi két hónapban minden korábbinál nagyobb szabású közös, agresszív hadgyakorlatokat tart, és nukleáris eszközöket telepít Dél-Koreába. Észak-Korea nukleáris hadereje az igazság megbecsült pallosaként és elrettentésül szolgál saját szuverenitása, méltósága és a világbéke védelmében az Egyesült Államok atomháborút kirobbantó fenyegetésével szemben” – mondta.

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »