Bekeményít a Facebook a kiberbiztonság terén

A Facebook szigorítja a kiberbiztonsági előírásokat annak érdekében, hogy megakadályozza a kormányzatokat és a szervezett csoportokat hamis információk terjesztésében vagy a közösségi oldalon zajló viták manipulálásában. Az intézkedést az amerikai globális közösségi portál számítástechnikai biztonsággal foglalkozó részlege jelentette be.

A dokumentum szerint a Facebooknak bizonyítéka ugyan nincs arra, hogy fiókjait feltörték volna, de többször előfordult, hogy észleltek és nyomon követtek erre irányuló kísérleteket. Egyes kormányok és szervezetek kifejezetten politikai célok érdekében – kifinomult módszereket alkalmazva – rendszeresen félrevezető és hamis információkat tettek közzé a közösségi oldalon.

A Facebook kiberbiztonsági szakemberei szerint ezek az erőfeszítések jóval túlmentek a „hamis hírek” terjesztésén: álfiókokat hoztak létre, célzott adatgyűjtés végeztek. Franciaországban például az elnökválasztás előtt mintegy 30 ezer Facebook-fiókot zártak be ilyen okok miatt.

  • A német kormány is keményen fellép az álhírek terjesztése ellen
A német kormány nemrég a közösségi portálok felhasználóinak védelmét célzó javaslatot fogadott el és terjesztett a törvényhozás elé. A gyűlölködő bejegyzések és személyiségi jogokat sértő, lejárató álhírek visszaszorítását célzó javaslat szerint a portálok üzemeltetőinek könnyen és közvetlenül elérhető panaszkezelő szolgálatot kell működtetniük, és a felhasználói bejelentéstől számított egy héten belül törölniük vagy elérhetetlenné kell tenniük a jogsértő tartalmakat, a „nyilvánvalóan jogsértő tartalmakat” pedig 24 órán belül kell eltávolítani. Ha nem teljesítik a feltételeket, akár 50 millió eurós pénzbüntetést is kaphatnak. Bővebben

Az új informatikai biztonsági intézkedések ezért arra irányulnak, hogy kiszűrjék a hamis információkat, a hamis információk felnagyítását szolgáló automatikus rendszerek alkalmazását és az olyan adatgyűjtést, amelyet feltehetően egyes kormányzatok megbízásából végeztek, például az ellenzéki véleményeket hangoztatók beazonosítására.

A Facebookot sok kritika érte a tavalyi amerikai elnökválasztás idején, amikor részben hamis információk publikálásával, részben a közvélemény manipulálásának szándékával vádolták meg. Mark Zuckerberg, a cégcsoport alapítója és vezetője akkor azt mondta, hogy a portál nem játszott döntő szerepet a választók befolyásolásában.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »