Észak-Korea bekeményített: atomcsapással fenyegetőznek

Az Egyesült Államok elleni atomcsapással fenyegetett kedden az észak-koreai állami média, ha – mint fogalmazott –  egyetlen jelét is látja az amerikai agressziónak, miközben az Egyesült Államok hadihajórajt vezényelt a Koreai-félsziget közelébe.

Donald Trump amerikai elnök, aki sürgette Kínát, hogy tegyen többet szomszédja megfékezése érdekében, Twitter-üzenetében azt írta, hogy Észak-Korea „magának keresi a bajt”, és az Egyesült Államok meg fogja oldani a problémát, Kínával vagy nélküle. Ezt az elnök már korábban is hangoztatta.

A Koreai-félszigeten súlyosbodott a feszültség a katonai fellépést emlegető Egyesült Államok miatt, amely a múlt héten légitámadást hajtott végre egy szíriai légi bázis ellen, és erősödött az aggodalom amiatt, hogy Phenjan várhatóan rövidesen végrehajtja hatodik kísérleti atomrobbantását. A Rodong Szinmun című észak-koreai pártlap szerint az ország felkészült, hogy válaszoljon bármilyen amerikai agresszióra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Erős forradalmi hadseregünk árgus szemmel figyeli az ellenség minden mozdulatát, nukleáris erőnk pedig az amerikai megszálló támaszpontok ellen irányul nem csupán Dél-Koreában és a csendes-óceáni hadműveleti térségben, hanem az Egyesült Államok területén is” – írta a lap.

Hvang Kjo Anh ügyvezető dél-koreai elnök óvta Észak-Koreát a „súlyos provokációktól”, és elrendelte, hogy a hadsereg fokozza a megfigyelést, és biztosítsanak szorosabb kommunikációt az Egyesült Államokkal.

Észak-Korea keddre összehívta a legfelsőbb népi gyűlést, amely évente kétszer ülésezik. Az ülésen, amelyen részt vett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is, beszámoltak az állami költségvetés sikeres megvalósításáról és a személyi változásokról – jelentette a KCNA. A hivatalos hírügynökség szerint nem történt említés az atomfegyverprogramról, sem az Egyesült Államok jelentette fenyegetésről.

  • Szeretnek időzíteni
Észak-Koreában szombaton várhatóan katonai díszszemlét tartanak az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulója alkalmából. Phenjan gyakran időzíti jelentős évfordulókhoz kísérleti atomrobbantásait vagy rakétakísérleteit – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Két évvel ezelőtt például két közepes-hatótávolságú rakétát lőttek ki éppen akkor, amikor Dél-Korea elnöke Park Geun-hye Shinzo Abe japán miniszerelnökkel és Barack Obama amerikai elnökkel tárgyalt Hágában, 2003-ban pedig a Bangkokban tartott Ázsia-Csendes Óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozó ideje alatt tesztelt rakétákat Észak-Korea. És persze ne feledjük a tavaly szeptemberi G20 csúcstalálkozó alatt kilőtt három rakétát sem.

Bassár el-Aszad üdvözölte Phenjant az évforduló alkalmából

Bassár el-Aszad üdvözölte Phenjant az évforduló alkalmából, üzenetében „terjeszkedő” politikájuk miatt ostorozva a „nagyhatalmakat”.

„A két baráti ország megünnepli ezt az évfordulót, ugyanakkor háborút folytatnak a nagyhatalmak féktelen ambíciói ellen, amelyek minden országot alá akarnak vetni terjeszkedő és uralkodni vágyó politikájuknak, hogy megfosszák őket az önrendelkezéshez való joguktól”

– idézte a KCNA az üzenetet.

Az észak-koreai külügyminisztérium az KCNA által idézett közleményében megjegyezte, hogy az amerikai hadihajóraj közeledése Washington „súlyos fázisba érkező, vakmerő inváziós lépéséről tanúskodik”.

„Soha nem fogunk békéért könyörögni, de a lehető legkeményebben lépünk fel a provokátorok ellen, hogy erős fegyvereikkel megvédjük magunkat és megőrizzünk a saját magunk által választott utat” – közölte egy nevét elhallgató külügyi szóvivő.

  • Korábban írtuk:

Peking figyelmeztette Phenjant

Észak-Koreának minden nukleáris és rakétatevékenységet abba kellene hagynia „saját biztonsága érdekében” – figyelmeztette a hadikommunista phenjani vezetést szerdán a Global Times című, angol nyelvű, kínai állami lap.

Az újság, amelyet a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapja ad ki, azt írta: Washington világossá teszi, hogy nem szándékozik „együtt élni” az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Koreával. A Global Times szerint Phenjan első kísérleti atomrobbantása óta nem volt olyan nagy a katonai konfliktus kockázata a Koreai-félszigeten, mint most.

„Washington nem csak dagad a büszkeségtől és az arroganciától a szíriai rakétatámadásokat követően, de Donald Trump elnök igyekezni fog azt a benyomást kelteni, hogy állja a szavát” – hívta fel a figyelmet a kínai lap. „Az Egyesült Államok elszánja magát, hogy megakadályozza a további észak-koreai kísérleti atomrobbantásokat. Nem tervez együtt élni egy atomfegyverekkel rendelkező Észak-Koreával” – húzta alá a Global Times.

  • A lap konkrét kínai fenyegetést is megfogalmazott Phenjannak
Újabb nukleáris kísérlet esetén Kína támogatni fogja újabb, „példátlanul szigorú” szankciók elfogadását Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, így korlátozhatják a kőolajszállításokat is a hadikommunista diktatúrának. Kína az elzárkózó diktatúra legfontosabb, szinte egyetlen kereskedelmi partnere.

Kapcsolódó cikkünk: Visszaküldik az észak-koreai szenet a kínai kikötőkből

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »