Meglett az eredménye Észak-Korea rakétatesztjeinek

Szigorította az Észak-Koreával szemben elrendelt szankciókat csütörtökön az Európai Unió, válaszul a távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre – tájékoztatott az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata.

A döntéssel újabb szektorokra terjesztették ki a beruházási tilalmat, például a hagyományos fegyverek iparára, a légiiparra és a fémiparra. Megtiltották továbbá bizonyos szolgáltatások nyújtását, például a vegyi- és a bányaipar, illetve a kőolaj-finomítás területén. A határozat értelmében emellett négy természetes és hét jogi személlyel bővítették a szankciós listát.

Közleményében az Európai Unió ismételten arra szólította fel Phenjant, hogy folytassa a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel, hagyjon fel a provokációval, és igazolhatóan, teljes körűen szüntesse be az atomprogramját és a ballisztikus rakétakísérleteket.

Mint írták, Észak-Korea cselekedetei sértik az ENSZ határozatait és súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra. A tanács kiemelte, hogy a lépés megfelel az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatokban foglaltaknak.

Az Európai Unió 2006 decemberében rendelt el büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen. Ezen korlátozások a tömegpusztító fegyverek és a ballisztikus rakéták fejlesztésére vonatkozó észak-koreai programokat hivatottak akadályozni. Az unió legutóbb februárban szigorított a Phenjan elleni szankciókon.

Korábban írtuk: Észak-Koreát semmi nem érdekli, megint kilőttek egy rakétát

Forrás: MTI

Friss hírek