Friss hírek

Phenjan máris fenyegetőzik az amerikai hadihajók miatt

Kemény katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba Észak-Korea kedden arra az esetre, ha a Koreai-félsziget közelébe vezényelt amerikai hadihajóraj provokációkra vetemedne.

Az észak-koreai külügyminisztérium reagálása a phenjani lapokban jelent meg kedden.

“A provokátorok cselekedeteire válaszolva Phenjan erős fegyverekkel a leghatározottabb ellenlépésekhez folyamodik, hogy szavatolja az ország biztonságát” – áll a külügyi állásfoglalásban, amely szerint “az észak-koreai beavatkozásra irányuló esztelen amerikai lépések aggasztó szakaszba léptek”.

“Phenjan kész bármilyen háborúra, amelyet az Egyesült Államok indít, és Washingtont fogja terhelni a teljes felelősség a felháborító tettek katasztrofális következményeiért” – állt a külügyi közleményben.

Az amerikai hadsereg múlt hét végén egy hadihajórajt vezényelt a Koreai-félsziget közelébe. Az egység a Carl Vinson atommeghajtású repülőgép-hordozó vezetésével érkezett Szingapúrból. Ugyanez a hajóraj részt vett a március 19-től 25-ig tartó közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlaton, majd Ausztrália partjaihoz indult, de visszafordult.

Dave Benham, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság (Pacom) szóvivője azt mondta, hogy az intézkedést elővigyázatosságból, Észak-Korea egyre nagyobb aggodalmat keltő nukleáris programja miatt hozták. Az amerikai álláspont szerint a kommunista ország jelenti az első számú veszélyt a térségben, és “szükséges a fokozott katonai jelenlét” a félsziget közelében – tette hozzá.

  • .Kapcsolódó cikkeink

Phenjan legutóbb április 5-én hajtott végre rakétakísérletet, a Scud típusú, közepes hatótávolságú rakéta azonban 60 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódott. Feltevések szerint a kommunista ország interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén munkálkodik, amellyel képes lenne az Egyesült Államok területére is csapást mérni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »