Észak-Korea tovább feszíti a húrt, az USA kezd nagyon bedühödni

Észak-Korea megpróbált kilőni egy rakétát a vonszani légi támaszpontról, de a kísérlet kudarcot vallott – erősítette meg szerdán Dél-Korea védelmi minisztériuma. A kilövést az Egyesült Államokban is észlelték. Azt továbbra sem tudni, hogy milyen rakétáról van szó.

„Az amerikai csendes-óceáni parancsnokság észlelt valamit, amit sikertelen, észak-koreai rakétakísérletként értékelünk” – tudatta Dave Benham, a parancsnokság szóvivője, hozzátéve, hogy a rakéta pár másodperccel a kilövés után felrobbant.

Pár hete Phenjan négy rakétát lőtt ki, amelyek közül három Japán közelében a tengerbe csapódott. Vasárnap pedig Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jelenlétében egy új, nagy teljesítményű rakétahajtóművet tesztelt a kommunista ország.

„Nem félünk a szankcióktól”

Észak-Koreának nincs miért félnie attól, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókkal elvágja az országot a globális pénzügyi rendszertől, és arra fog törekedni, hogy felgyorsítsa atomfegyverkezési és rakétafejlesztési programját – mondta egy észak-koreai diplomata a Reuters brit hírügynökségnek.

A fejlesztés magába foglalja a megelőző csapás képességét és az interkontinentális ballisztikus rakétákat – jelentette ki kedden Choe Myong Nam, az ország genfi ENSZ-missziójának a helyettes vezetője arra utalva, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Dél-Koreában azt mondta, hogy elfogyott a „stratégiai türelem” Phenjannal szemben.

Tillerson másnap Kínában finomított a hangvételén: már azt emelte ki, hogy Észak-Koreát fegyverkezési politikájának módosítására, illetve ezzel összefüggésben arra akarják rábírni, hogy hagyjon fel nukleáris fegyverkezési programjával. Tillerson szerint kínai kollégájával egyetértettek a Koreai-félszigeten kialakult helyzet értékelésében, ennek kapcsán pedig abban, hogy közös erőfeszítéseket tesznek mindenfajta katonai konfliktus kirobbanásának megelőzésére. Hasonlóan foglalt állást a kínai külügyminiszter is, aki a kialakult válság békés, diplomáciai rendezését emelte ki.

„Még a nemzetközi átutalásokhoz való hozzáférés betiltása sem fog megijeszteni minket” – mondta a diplomata, aki „gyűlöletesnek és embertelennek” minősítette a jelenleg hatályban lévő szankciókat. A kommunista állam ellen „fél évszázada” büntető intézkedéseket hoznak, de ezt túléli a „dzsucse” rendszernek, az önellátásnak köszönhetően – állította.

A diplomata azt mondta, országa szeretne egy fórumot, amely felülvizsgálná a korlátozások jogosságát és törvényességét, továbbá elítélte az amerikai-dél-koreai éves közös hadgyakorlatokat, és bírálta Tillerson kijelentéseit, amelyeket a térségben járva tett.

„Minden, amiről beszélt azt szolgálta, hogy az Egyesült Államok katonai akciókat hajtson végre a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ellen” – állította Choe. Technikai részletek elárulása nélkül közölte, hogy egy új rakétahajtómű vasárnapi kipróbálása „nagy történelmi esemény” volt, és „gyümölcsöző eredményei” lesznek.

Trumpék bekeményítenek, Kína sem jár jól

Egy magas rangú amerikai hivatalnokra hivatkozva azt írta a Reuters, hogy a Trump-adminisztráció részéről valóban tervben van, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókkal teljesen elvágja Észak-Koreát a globális pénzügyi rendszertől.

A phenjani rezsim pénzügyi rendszerének izolálása nemrég ténylegesen is elkezdődött, mikor három észak-koreai állami tulajdonú bankot kitiltottak a világ legfontosabb banki közvetítő rendszeréből, a SWIFT-ből, mert az ország az ENSZ szankciók ellenére használta a SWIFT globális szolgáltatásait. Bővebben

Mindez érintené azokat a – főként kínai – bankokat és cégeket is, amelyek üzletelnek Észak-Koreával. Emellett megerősített védelmi lépésekkel járna Amerika és régiós szövetségesei, Dél-Korea és Japán részéről.

A Reuters úgy tudja, amerikai tisztviselők szóban már figyelmeztették Kínát a lehetséges szankciókra. Kína nyilvánvalóan nem lesz boldog, sőt, már korábban is jelezte ellenvetéseit a hasonló javaslatok kapcsán.

Továbbá az amerikai külügyminiszter által korábban említett lehetséges katonai akciók sem kerültek le a napirendről, csak most épp a kevésbé kockázatos lépéseket helyezték előtérbe. Ha továbbra sem működnek a szankciók, akkor szükség lehet az erőteljesebb fellépésre – írja a Reuters.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »