Kína tárgyalni akar Észak-Korea miatt

A kínai vezetők nem akarnak kereskedelmi háborút vívni az Egyesült Államokkal – jelentette ki Li Kö-csiang miniszterelnök szerdán, egyúttal azt ígérte, hogy szélesebbre nyitják Kína állami szektor által uralt gazdaságát a külföldi befektetések és kereskedelem előtt.

Donald Trump amerikai elnök a tavalyi választási kampányában azt ígérte a választóknak, megemeli a kínai árukat sújtó importvámokat, hogy szembeszálljon Peking tisztességtelen kereskedelmi praktikáival. Fenyegetése aggodalmakat keltett amiatt, hogy Kína válaszul megtorló lépéseket tehet, felborítva a világ egyik legnagyobb volumenű kereskedelmi viszonyát.

„Nem akarunk a tanúi lenni annak, hogy kereskedelmi háború tör ki a két ország között. Ez nem tenné tisztességesebbé a kereskedelmünket” – mondta Li Kö-csiang a kínai Országos Népi Gyűlés (a parlament) évenkénti ülésszakát lezáró sajtóértekezletén.

A miniszterelnök a gazdasági reformok folytatását ígérte a Kínát érő számos kihívásra válaszul, hozzátette ugyanakkor, hogy nem fogják megengedni, hogy tömeges elbocsátásokra kerüljön sor.

Külpolitikai téren, az Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramja miatt kiéleződött feszültség kapcsán, Li felszólította az összes érintett hatalmat, hogy a megfelelő megoldás megtalálása érdekében térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

A miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy Kína továbbra is támogatja az Észak-Koreát fegyverkezési programjainak feladására szorítani hivatott ENSZ-határozatokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »