Kurz: nagy gondok vannak az EU-ban

Küzdeni kell az Európai Unió jelentős hiányosságai ellen, ha nem akarjuk, hogy több tagállamban is hasonló uniós közhangulat legyen, mint Nagy-Britanniában – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Die Presse című osztrák lapnak adott interjújában, amely kedden jelent meg.

A miniszter szerint az unió egyik nagy problémája az a közhangulat, amely a briteket arra késztette, hogy az unióból történő kilépésre szavazzanak. Kurz szerint a másik nagy gond pedig a migráció. Úgy vélte, hogy a letelepedés szabadsága nem arról szól, hogy az emberek munkájuk elvesztése után a legjobb szociális ellátórendszert válasszák ki maguknak.

Sebastian Kurz úgy vélte, hogy Nagy-Britannia kilépésével az unió az egyik legnagyobb és legfontosabb tagállamát vesztette el. Rámutatott: azt egyelőre nem lehet pontosan látni, hogy britek mennyit veszítenek majd a Brexittel.

Kurz javaslata szerint az uniós bürokrácia csökkentésével, az Európai Bizottság létszámának megfelezésével lehetne megspórolni a Brexit miatt kieső pénzt. A politikus egyúttal hangsúlyozta: Ausztria nettó befizetőként nem fogad el olyan lehetőséget, amely miatt emelkedne az ország által fizetett uniós hozzájárulás. Bővebben

Kapcsolódó cikkünk: Sebastian Kurz mutathat új utat Ausztriának és az EU-nak

A tárcavezető szerint irányváltásra van szükség az európai politikában, az uniónak határozottabban kell cselekednie a nagyobb kérdésekben és mérsékelten kell fellépnie a kisebbekben, amelyekről országos vagy helyi szinten határozni tudnak.

Kurz február végén arról beszélt, hogy az unió hatékonyabb, egyszerűbb és demokratikusabb működése érdekében átfogó reformokat kell végrehajtani. Javaslata szerint szorosabb együttműködésre van szükség a biztonsági területen, a határvédelem és a válságkezelés kérdésében, a bürokráciát pedig határozottan csökkenteni kell. Ausztria 2018 második felében tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »