Kínában készül terjeszkedni a Boeing

Kínában hozza létre első B737 repülőgépeket összeszerelő külföldi üzemét az amerikai Boeing.

A Commercial Aircraft Corporation of China Ltd. (COMAC) kínai repülőgép gyártó vállalat és az amerikai Boeing a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Csousan (Zhoushan) városban épít üzemet a Boeing B737-es repülőgépek összeszerelésére. Az üzem kapacitása évi 100 darab B737-es lesz. Az üzem építését március végén kezdik meg, az első kész repülőgép pedig előreláthatólag 2018-ban hagyja majd el a csarnokot.

Az üzemben a B737-es modellek legvégső szerelési fázisait, belső berendezését, illetve külső festését végzik majd el. Az üzem emellett Boeing gépek javításával és karbantartásával is foglalkozik majd.

Az üzem forgalmának támogatására a város repülőterét 750 millió jüan (108 millió dollár) fejlesztéssel nemzetközi repülőtérré építik ki. A Boeing gépek összeszerelésesét végző üzem mellett Csousan városban egy egész repülőgép-ipari beszállítói hátteret is kiépítenek, amely 2025-ig évi hatszáz utasszállító repülőgép összeszereléséhez és átalakításához elegendő kapacitással rendelkezik majd.

Mint azt korábban írtuk, a rivális Airbushoz hasonlóan a Boeing is a kisebb, gazdaságosabb repülőgépekre lát nagyobb keresletet, ennek megfelelően 40%-kal visszavágják a 777-es modellcsalád gyártási számait és a kisebb, 737-es és 737 MAX modellek gyártását pörgetik fel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Xinhua/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek