Kern: Menekültellenes politikáért cserébe kevesebb uniós pénz jár

Csökkenteni kell a menekültek befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamok közösségi pénzügyi támogatását – mondta Christian Kern osztrák kancellár szerdán a Die Welt című német lapban.

Az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) politikusa az EU állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozása előtt egy nappal tett nyilatkozatában kiemelte, hogy „az eddiginél igazságosabban kell elosztani az uniós költségvetés pénzét a tagállamok között”.

Nem kaphat többé milliárdos nagyságrendű támogatásokat egyetlen tagország sem, amely „továbbra is következetesen elhajol a migrációs kérdés közös megoldása elől, és szomszédjai kárára folytat piacrabló adópolitikát” – mondta az osztrák kancellár.

  • Szelektív szolidaritás fejében szelektív fizetési hajlandóság
Kifejtette, hogy amikor a gazdaság fejlesztéséről, biztonságpolitikai érdekekről vagy az Oroszország elleni szankciókról van szó, egyes tagországok igényt tartanak a közösség szolidaritására, „de más fontos kérdésekben hallani sem akarnak a szolidaritásról”.

Ennek a „szelektív szolidaritásnak” azzal a következménnyel kell járnia, hogy a közös költségvetés nettó befizetői részéről megjelenik a „szelektív fizetési hajlandóság” – mondta a nettó befizetők közé tartozó tagállam kormányfője.

Hangsúlyozta, hogy nem fenyegetőzni akar, hanem csak az összefüggésekre kíván rávilágítani. Mint mondta, Németországnak vagy Ausztriának „nehezére esne” eurómilliárdokat átutalni a közös költségvetésbe, ha nem történik semmi a „piacrabló adó- és bérpolitika” ügyében, vagy nem valósul meg a „menekültek igazságos elosztása valamennyi EU-tagország között”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »