Mexikó felfüggeszti cukorexportját az Egyesült Államokba

Mexikó több, jelenleg érvényben lévő cukorexport-engedélyt hatálytalanított a két ország közötti kereskedelmi viták végett. A megállapodások miatt évek óta folyik a huzavona az amerikai és a mexikói kormány között, de Mexikó eddig soha nem függesztett fel exportengedélyeket.

A Reuters hírügynökség egy – a mexikói cukormalmoknak hétfőn küldött – közigazgatási levélre hivatkozva azt írja, hogy az indoklás szerint a mexikói cégek már most túllépték azt a kiviteli korlátot, melyet március 31-ig az USA-ba szállíthatnának. Az export így áprilisban indulhat újra teljes mennyiségben.

Mexikó a rengeteg cukrot fogyasztó Egyesült Államok első számú külföldi cukorexportőre. Az USA mintegy 12 millió tonnás cukorpiacának egy tetemes részét 40 különböző országból szerzi be minden évben, különböző kereskedelmi programok keretein belül. Mexikó ennek az importmennyiségnek körülbelül az egyharmadát szállítaná idén.

Az Egyesült Államok teljes cukorimportja (millió tonna)

Az Egyesült Államok teljes cukorimportja (millió tonna) – kék: Mexikó, szürke: minden más, Fotó: Reuters

Bár a hétfői levélben nem esik szó a két ország közötti politikai feszültségről, mely Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta folyamatosan fokozódik, a Reuters szerint a cukormegvonás igenis egy fricska Mexikó részéről, válaszul Trump intézkedéseire.

  • Trump fenyegetései
Trump megfogadta, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a NAFTA-ból, ha az nem kap jobb feltételeket a társulásban. Továbbá első intézkedései között szerepelt, hogy aláírt egy rendeletet az amerikai határok védelméről és ennek részeként a mexikói határon egy masszív fal felépítéséről, melynek költségeit Mexikóval akarja megfizettetni.

Trump kiszámíthatatlansága miatt Mexikó nem számít semmiféle tárgyalásra a Fehér Házzal annak érdekében, hogy elkerüljenek egy (most már eléggé) valószínű kereskedelmi háborút.

Kapcsolódó cikkeink:

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani lépés pontosan mennyi cukrot érint, az viszont valószínű, hogy a mexikói cukorexport kiesését meg fogja érezni az amerikai gazdaság.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »