A Volkswagen nem fél az Opel-felvásárlás következményeitől

Az Opel bekebelezése nem fog azonnali problémákat okozni a Volkswagen autóipari cégnek, amely egyébként jelenleg jelentős átalakítási folyamaton esik át – mondta Matthias Müller, a vállalat vezérigazgatója.

A General Motors 2,2 milliárd euróért adja el veszteséges európai érdekeltségeit a PSA francia konszernnek. Ezt a két vállalat hivatalos közleményben jelentette be hétfőn. Ezáltal új autóipari óriás születik a régióban, amely kihívást jelenthet a piacvezető Volkswagennek.

A GM hosszabb ideje tárgyal a PSA-val európai érdekeltségének eladásáról, de csak február közepén szivárogtak ki az első hírek a tervezett ügyletről. Az eddigi bejelentések szerint a PSA az Opel új tulajdonosaként érvényesnek tekintené a GM által a németországi munkahelyek megőrzésére, az üzemek fenntartására és a beruházások, fejlesztések folytatására vállalt garanciát.

„Az Opelnek és a PSA-nak megvoltak az okaik a fúzióra” – mondta Müller a Reuters hírügynökségnek adott interjújában hétfőn este a Genfi Autószalonon. „Ennek kezdetben nem lesz semmiféle hatása a mi terveinkre. Nekünk megvannak a saját ötleteink és gondolataink, melyeket alaposan kidolgozva állunk neki a megvalósításnak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a VW márkának sokkal nagyobb nyomással kell szembenéznie most, hogy az Opel megszerzésével a PSA – megelőzve francia riválisát, a Renault-t – második helyre jött fel az autóipari vállalatok európai versenyében, Müller azt mondta: „Eddig is komoly versenytársnak tekintettük mind az Opelt, mind a PSA-t. Most csak annyi a különbség, hogy a két márka egy fedél alá került. Nem hiszem, hogy sok minden meg fog változni”.

Elemzők szerint a VW és a PSA-Opel versenye az európai piacon még keményebbé válik azáltal, hogy egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályozások vannak érvényben, a kereslet majdnem elérte a csúcspontját, valamint a fiatal vásárlók inkább az Uberhez hasonló közlekedés-szolgáltató cégekhez fordulnak autóvásárlás helyett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »