Új skót népszavazástól tart a Brexitre készülő brit kormány

A brit kormány attól tart, hogy Skócia bejelenti az újabb függetlenségi népszavazás tervét, amint Theresa May brit miniszterelnök hivatalosan elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot – írta londoni kormányforrásokat idézve a hétfői The Times.

Theresa May a tervek szerint március végéig aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely szabályozza – és aktiválása el is indítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az Európai Unióból.

A tekintélyes konzervatív brit napilap magas rangú kormányforrásokat idéző hétfői cikke szerint “komoly aggodalom forrása” Londonban az a lehetőség, hogy Nicola Sturgeon skót kormányfő az 50. cikkely aktiválásának pillanatában hivatalosan is előáll az újabb skót függetlenségi népszavazás engedélyezésének követelésével.

A brit EU-tagságról rendezett tavalyi referendumon országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre szavazott, a skótok 62 százaléka azonban a bennmaradásra. Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére “kirángassák” az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen Skócia EU-tagságának megőrzéséről.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

Kapcsolódó cikkeink:

A The Times forrásai szerint Theresa May akár engedélyezheti is az újabb skóciai függetlenségi referendumot, de azzal a feltétellel, hogy a skót kormány a népszavazást csak a brit EU-tagság 2019 tavaszára várható megszűnése után rendezhetné meg, mivel így az esetleg függetlenné váló Skócia az Egyesült Királyság mellett az Európai Unióból is kiesne. Ezt a meggondolást a brit kormányfő már korábban is nyíltan hangoztatta.

Nemrégiben, a londoni parlament alsóházának meghallgatásán kijelentette: ha Skócia függetlenné válik, akkor nemcsak az EU belső piacának, hanem az Egyesült Királyság belső piacának sem lenne többé tagja. Theresa May szerint az Egyesült Királyság belső piacán folytatott skót kereskedelem értéke négyszeresen haladja meg Skócia és az EU kereskedelmének értékét.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »